nyers halak

Gondok vannak a hazánkban árult halakkal

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal átfogó ellenőrzést tartott a Magyarországon kapható halak közt, és nagy hiányosságokat talált, és több száz kiló halfélét küldött megsemmisítésre.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állami Halőri Szolgálata egy nagyszabású akcióban több mint 120 olyan helyet vizsgált, ahol élő halat szolgálnak fel vagy árulnak. Az esetek 10%-ában találtak rendellenességet, igazolatlan vagy jelöletlen eredetű halat vagy halból készült termékek formájában. Ez összesen több mint 300 kg árut jelent, a legnagyobb fogásokra Miskolcon és Törökszentmiklóson csaptak le a szakemberek.

A szervezet célja a razziákkal, hogy az év minden szakaszában biztonságos minőségű, ellenőrzött forrásból származó halak várják a fogyasztókat az éttermekben és a piacokon – írta a vince.hu.

A LEGNAGYOBB MENNYISÉGŰ, 57 KG IGAZOLATLAN EREDETŰ HALAT, KÖZTÜK PONTYOT, HARCSÁT, BUSÁT ÉS PISZTRÁNGOT MISKOLCON FOGLALTÁK LE A SZAKEMBEREK, MÍG TÖRÖKSZENTMIKLÓSON 54 KG HAL JUTOTT HASONLÓ SORSRA.

A NÉBIH felhívta a kereskedők és az éttermek figyelmét, hogy szabálysértés követnek el, amennyiben nem tudják megfelelő papírokkal igazolni a halak eredetét, vagy azok nincsenek megfelelően jelölve. Mivel ezek élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentenek, ilyen esetekben a hivatal nemcsak kivonja a kérdéses termékeket a forgalomból, de még 100-tól 500 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhat a helyre.

Nyitókép: 6/Unsplash