Ez az ételféle csökkentheti a szívroham és a demencia kockázatát
június 19., 2025  ●  Életmód  ●   in.hu

Ez az ételféle csökkentheti a szívroham és a demencia kockázatát

A Nutrition Research című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint napi egy marék mandula jelentősen csökkenthet egy olyan állapotot, amely összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel, a cukorbetegséggel és a demenciával.

Körülbelül minden harmadik amerikait érint a metabolikus szindróma, és a bizonyítékok azt mutatják, hogy „háromszor nagyobb valószínűséggel szenvednek szívrohamot vagy stroke-ot, és kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg szívkoszorúér-betegségben, mint azok, akik nem szenvednek ebben az állapotban” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Emily Ho, az Oregoni Állami Egyetem Linus Pauling Intézetének igazgatója a jelentésben közzétett nyilatkozatában.

A rossz táplálkozás és a mozgásszegény életmód hozzájárul a metabolikus szindróma kialakulásához, és a bélrendszer egészsége és a krónikus gyulladás is szerepet játszhat

– tette hozzá.

De ha a feldolgozott rágcsálnivalókat egy marék mandulára – körülbelül 45 szemre – cseréljük a napi étrendünkben, az segíthet megfékezni a legsúlyosabb krónikus egészségügyi kockázatokat, amelyekkel az amerikaiak ma szembesülnek.

Egy 12 hetes klinikai kísérletben a kutatók 35 és 60 év közötti felnőtteket vizsgáltak, akiknél metabolikus szindrómát diagnosztizáltak. Az egyik csoport napi 320 kalóriányi mandulát fogyasztott, míg a másik csoport ugyanennyi kalóriát kekszből. Azok, akik mandulát ettek, jelentős egészségügyi javulást tapasztaltak, beleértve az összkoleszterinszint, az LDL (rossz) koleszterinszint és a derékkörfogat csökkenését.

Ez az ételféle csökkentheti a szívroham és a demencia kockázatát
Fotó: Mockupo/Unsplash

A vérvizsgálatok az E-vitamin megnövekedett szintjét is kimutatták, amely antioxidánsról ismert, hogy csökkenti a gyulladást és támogatja a szív, az idegek és az izmok működését. 

A mandulacsoportban résztvevőknél a bélgyulladás szintje is alacsonyabb volt – ez ígéretes jel, mivel az egészséges bélmikrobiom fenntartása egyre inkább létfontosságú a hosszú távú egészség szempontjából.

Az E-vitamin mellett a mandulában többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírok, rostok, polifenolok, biotin, réz, kálium és magnézium található. A koleszterinszintben megfigyelt változások arra utalnak, hogy jelentős anyagcsere-változás következett be azoknál, akik naponta fogyasztottak mandulát

– mondta Laura Beaver, a tanulmány társszerzője és az Oregoni Állami Egészségügyi Főiskola tudományos munkatársa.

Az eredmények összhangban vannak a mandula egészségügyi előnyeit kiemelő korábbi kutatásokkal.

(Independent)

Nyitókép: Egészséges ételek szív alakú tányérban/Chinnapong/Shutterstock