egy nő szérumot tesz az arcára

Az új kedvenc bőrápolód: minden, amit a mandulasav hatásairól tudnod kell

A „sav" vagy „vegyi anyag" szó bármilyen bőrápolási terméknél elrettentő lehet, de ígérjük, hogy amiről szó lesz, az egyáltalán nem veszélyes.


A hialuronsavat például az emberi test természetes módon termeli, és egy nagyszerű hidratálószer, különösen a száraz bőr számára. De más bőrápolási termékeken is találkozhattál már a „sav" szóval, például a szalicilsav (az aknéra hajlamos bőrre) vagy a glikolsav (a ragyogás fokozására) kémiai hámlasztókon.

Az egyre népszerűbb mandulasav is kezd előtérbe kerülni, és ha még nem hallottál róla, akkor most elmondunk mindent, amit erről a bőrbarát hámlasztóról tudnod kell.

​Mi az a mandulasav?

Többféle kémiai hámlasztó létezik, köztük AHA-k, BHA-k és PHA-k − a mandulasav egy keserűmandulából nyert AHA. Németországban fedezték fel 1831-ben, és a nevét valójában a mandula német szaváról, a „mandel"-ről kapta. A kémiai hámlasztó „a bőrsejtek közötti kötések lebontásával működik, elősegíti a hámlást és feltárja a bőr alatti frissebb, simább bőrt.

​Milyen előnyei vannak a mandulasavnak?

A mandulasav a glikolsavhoz hasonló molekulaszerkezetű, de nagyobb molekulákkal rendelkezik. A nagyobb molekulaméret azt jelenti, hogy lassabban és kíméletesebben hatol be a bőrbe, így alkalmas az érzékeny bőrtípusok számára, és csökkenti az irritáció kockázatát.

​Itt olvashatsz többet a kíméletes hámlasztó előnyeiről:

egy n\u0151 keni az arc\u00e1t

Fotó: Shutterstock

Hámlaszt

Mindenekelőtt természetesen hámlasztást biztosít. Segít eltávolítani az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről, elősegítve a ragyogóbb arcszínt. Ez egyben kisimítja a bőrt, javítja a tónust és a textúrát.

Anti-aging

Ennek a kémiai hámlasztónak a használata csökkentheti a finom vonalak és ráncok megjelenését, mivel serkenti a kollagéntermelést és a fakóságot is.

Anti-akne

A mandulasav antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és megakadályozza a pórusok eltömődését, ami hatékonnyá teszi a pattanásos bőr kezelésében.

Kezeli a hiperpigmentációt

A sötét foltok halványítása lehetséges, ha ezt a hámlasztót beépíted a rutinodba.

Milyen bőrtípusoknak a legjobb a mandulasav?

A mandulasav különösen az érzékeny bőr számára nagyszerű, általában biztonságosnak tekinthető a legtöbb bőrtípus számára. Azonban, mint minden hámlasztó sav esetében, vigyázzunk, nehogy túlzásba vigyük, és ezzel tönkretegyük a bőrgátat. Azoknak is ajánlott, akik nem tolerálják az erősebb savakat.

Hogyan használd a mandulasavat?

Heti három-négy alkalommal is használhatsz mandulasavas szérumot olyan éjszakákon, amikor nem használsz retinolt, mivel több hatóanyag egyazon éjszakán történő használata túlzott hámlást okozhat és irritálhatja a bőrödet.


Forrás: Good Housekeeping

Nyitókép: Shutterstock