Francia bulldog mint a másnaposság szimbóluma

Nincs bizonyíték a másnaposság elleni gyógymodók hatásosságára

A korábbi, másnaposság elleni gyógymódokat vizsgáló tanulmányt megvizsgálva arra jutottak, hogy a legbiztosabb tipp még mindig az, ha nem iszunk alkoholt.

Aki volt már néhányszor másnapos, annak valószínűleg van néhány ötlet a tarsolyában, hogyan lehet minél gyorsabban és hatékonyabban kezelnie a problémát. Számos gyógymód lehetőségét kínálja az internet és a szájhagyomány, rossz hír azonban, hogy egy új kutatás szerint a legtöbb ilyen kezelés mögött nincs valóban megalapozott tudomány.

A kutatók 21, korábban összesen 386 résztvevőn végzett, placebo-kontrollált vizsgálat áttekintése során megállapították, hogy az úgynevezett másnaposság elleni gyógymódok hatékonyságának tudományos bizonyítéka a legjobb esetben is kétes, írja a Hamu és Gyémánt.

ülönösen az ilyen kísérletek lefolytatásának és értékelésének módját kell javítani, például a másnapossági tünetek mérésére szabványosított skálát kell használni, ahelyett, hogy az önbevallásra hagyatkoznának. A másnapossági tünetek megelőzésének legbiztosabb módja egyelőre az, ha nem vagy mértékkel fogyasztunk alkoholt, állapítja meg a vizsgált tanulmányok analízise.

A 21 tanulmány a legkülönbözőbb másnaposság elleni gyógymódokat vizsgálta, köztük a szegfűszegkivonatot, a vörös ginzenget, továbbá a koreai körte levét többek között. Bár a másnaposság tünetei néhány esetben valóban javultak, az adatok gyűjtésére és értékelésére használt módszerek nem voltak elég megbízhatóak.

Az állítólagos gyógymódok egyikét sem vizsgálták egynél több tanulmányban, és a bejelentett eredmények egyikét sem sikerült azóta függetlenül megismételni. A mintavételezés is problémát jelentett, nyolc tanulmányban kizárólag férfiak vettek részt, derült ki.

A kutatók a korábbi tanulmányok között jelentős különbségeket tapasztaltak az elfogyasztott alkohol és a hozzájáruló tényezők, például az előtte elfogyasztott ételek mennyiségét illetően is.

Bár az elemzés alapján a szegfűszegkivonat, a tolfenaminsav és a B6-vitamin-analóg piritinol bizonyult a legígéretesebb másnaposság elleni gyógymódnak, a bizonyítékok még nem elég erősek, így további vizsgálatokra lesz szükség a valódi hatékonyságuk megerősítéséhez.

Nyitókép: Shutterstock / Javier Brosch