Egy pohár martini rózsaszín háttér előtt

10+2 étel, ami megelőzi a macskajajt

Az alábbi ételekkel elkerülhető a kellemetlen másnaposság.

A legtöbbünk valószínűleg átesett olyan éjszakán, amikor a kelleténél több alkoholt fogyasztott. Ez sajnos a másnapra is erősen kihat, és bár tudjuk, hogy néhány óra alatt elmúlik a macskajaj, legszívesebben egy percnél tovább sem viselnénk el. Az alábbi ételek a másnaposság enyhítésére ajánlottak, de csak akkor hatásosak, ha még azelőtt fogyasztanánk el őket, hogy alkoholt készülünk inni.

Banán

A banán magas káliumtartalmú, amely fontos szerepet játszik az izomműködésben, a vérnyomásban, az idegműködésben és a folyadékszabályozásban. Szervezetünk hajlamos káliumot veszíteni, ha alkoholt iszunk (különösen, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk azt), így ha káliumban gazdag ételeket eszünk ivás előtt, az növelheti a kálium mennyiségét a szervezetben. A spenót, az avokádó, a burgonya, a lencse, a tej és a joghurt szintén magas káliumtartalmú, így azokat is érdemes fogyaztani egy nagyobb ereszd el a hajam előtt.

Dinnye

A görögdinnye és a sárgadinnye egyaránt jó választás lehet, mielőtt alkoholt innánk, mert sok vizet tartalmaznak, amely segít hidratálni a szervezetet, valamint mérsékelni az alkoholfogyasztás okozta kiszáradást.

Lazac

B12-vitaminban gazdag, amely gyakran csökken a szervezetünkben az alkoholfogyasztás következtében. Emellett a lazacnak magas a fehérje- és egészséges zsírtartalma is, amelyek lassíthatják az alkohol felszívódását a szervezetben.

Görög joghurt

Szintén magas fehérjetartalommal rendelkezik, amely lassan emésztődik és lassítja az alkohol felszívódását. A joghurt a fehérje mellett zsírokat és szénhidrátokat is tartalmaz, így laktató, sok energiát ad, és nem okoz vércukorszint-ingadozást.

Víz

Az alkohol vízhajtó, és könnyen kiszáradáshoz vezethet, emiatt fontos, hogy néhány pohár vizet igyunk alkoholfogyaztás előtt. Az víz mellett olyan vízben gazdag ételeket is érdemes fogyasztanunk, mint az uborka, az eper vagy a saláta.

Csirke

A magas fehérjetartalmú csirke segíthet lelassítani az alkohol felszívódását a szervezetben.

„A fehérje, valamint a zsír és a rost emésztése tovább tart, ami lassíthatja a véralkoholszint növekedését”

– mondja Alissa Rumsey dietetikus.

Tojás

A tojás egy másik kiváló, magas fehérjetartalmú választás, amely lassíthatja az alkohol felszívódását a szervezetben. Emellett magas benne az alkohol-anyagcserében szerepet játszó, cisztein nevű aminosav is.

Avokádó

A banánhoz hasonlóan káliumot tartalmaz, amely gyakran csökken a szervezetben a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás miatt. Az avokádó egészséges zsírokban is gazdag, amelyek lassan emésztődnek, és lassíthatják az alkohol felszívódását a vérben.

Spárga

Egyes tanulmányok szerint a spárga jótékony hatással lehet a máj egészségére, melyet Anthony Kouri, a Toledói Egyetem Orvosi Központjának ortopéd sebésze is megerősít.

„A tanulmányok kimutatták, hogy a spárgakivonat javíthatja a májfunkciós markereket májkárosodásban szenvedő egereknél”.

A spárga emellett számos antioxidánst is tartalmaz, amelyek javíthatják az alkohol okozta károkat.

Édesburgonya

Káliumot és más elektrolitokat tartalmaznak, valamint összetett szénhidrátok is, vagyis eltart egy ideig, mire lebomlanak, és lassíthatják az alkohol felszívódását a szervezetben. Az édesburgonyának más előnyei is vannak, a kutatások kimutatták, hogy megakadályozza a vércukorszint ingadozását, ami pedig megakadályozhatja az ivás okozta túlevést –mondja Kouri.

Koreai körtelé

A kutatások szerint azok az emberek, akik ivás előtt koreai körtelevet fogyasztanak, másnap kevésbé súlyos másnaposságot tapasztalhatnak.

„A koreai (vagy ázsiai) körte olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek az alkohol-anyagcsere enzimjein, különösen az alkohol-dehidrogenázon és aldehid-dehidrogenáz. Ez felgyorsítja az alkohol kiürülését a szervezetből"

– mondja Kouri.

Hummusz

A zsírok, fehérjék és szénhidrátok egészséges keverékét tartalmazó hummusz különösen jó választás azoknak, akik növényi eredetű fehérjéket szeretnének feltölteni.

Nyitókép: Unsplash / Taylor Simpson