A téli bekuckózáshoz egy igazán kellemes, alkoholos forró csokit ajánlunk!
A forró csoki olyan, mint egy meleg ölelés. A gyerekkor minden szép téli emlékét felidézi a hógolyócsatáktól kezdve a karácsonyi ebédig. Felnőttként már fel is turbózhatjuk egy kicsit: mutatjuk a legfinomabb alkoholos forró csoki receptjét.
Először is vegyük szemügyre a hozzávalók listáját:
- 2 dl tej/tejszín
- 45 gramm csokoládé feldarabolva
- 1 teáskanál cukor
- végül pedig valamilyen szabadon választott alkoholos italból 0,5 dl
A tej kérdése a legegyszerűbb, hiszen szinte mindegy milyet használunk. Lehet növényi vagy hagyományos, mindenhogy jó lesz az íze. Amire viszont egy kicsit érdemes figyelni, hogy a túl magas zsírtartalmú tejtermék elveheti az édeskés ízt, ezért ajánlatos csökkentett zsírtartalmút venni.
Az alkohol fajtája már egy kicsivel macerásabb, hiszen mindegyik mást ízt ad a kész édességnek, így sok múlik a választáson. A vodka aromája teljesen eltűnik. A rum nem olyan ésszerű választás, mint azt elsőre gondolnánk, nagyon jellegzetes íze van, ezért érdemes keveset hozzáadni, ha mégis erre vetemedünk. A skót illetve ír whisky viszont kimondottan jól illenek a receptbe, valamint a kávélikőr is. Kerülni érdemes a nagyon erős, karakteres típusokat, például pálinkát valószínűleg kevesen szeretnénk benne érezni.
Fotó: Unsplash/Kate Laine
A csokoládé választásánál tényleg érdemes minőségi alapanyagokat keresni, és nem a poralapú, instant változatot. Megéri azt a minimális fáradtságot, amíg felolvasztjuk az igazi csokit!
Miután kéznél vannak az alapanyagok, vegyük le a polcról kedvenc bögrénket, és melegítsük elő egy kis forró vízzel. Egy edénybe öntsük össze az összetevőket az alkohol kivételével, és kezdjük el forralni. Vigyázzunk, hogy a tej ne égjen oda! Amikor úgy látjuk, hogy a csokoládé olvadni kezd, akkor a poharunkból ki önthetjük a vizet, és mehet bele az italunk. Ezek után már csak az alkoholt kell hozzákevernünk, hogy egy ízletes, felnőtt édességet kapjunk.
Nyitókép: Instagram/sigourneywhiteselstudiofood