Jack russell terrier kutya napszemüvegben, alkohollal a mancsai között

Másnapos vagy? Lehet, többről van szó, ha ezt tapasztalod

Ha túl sokat iszunk, általában a másnap nem kezdődik túl jól. Hányinger, fejfájás és extrém szomjúság is a lehetséges tünetek között szerepel, amit ilyenkor tapasztal a legtöbb ember. Arra azonban nem számítunk, hogy ezeket a tüneteket – kipirult arccal és orrdugulással kiegészülve – már egyetlen alkoholos ital után is tapasztalni fogjuk esetleg.Akinél ez előfordul, alkoholérzékenységet jelezhet, ami az orvosok szerint látszólag a semmiből is előjöhet. Még ha soha nem is volt gondunk korábban, ha megittunk néhány pohár bort vagy más alkoholt, egy nap előfordulhat, hogy ezek az italok kicsit másképp hatnak ránk.

„A valóságban az alkohol-intolerancia különbözik az alkoholallergiától. Az alkoholintolerancia sokkal gyakoribb, mint a valódi alkoholallergia”

– magyarázza Jeffrey Factor, allergológus-immunológus a HuffPostnak.

A tüneteket kiválthatja maga az alkohol, vagy az alkoholos italokban található egyéb összetevők vagy vegyi anyagok, például búza, árpa, élesztő vagy hisztamin. Ez még bonyolultabb a koktélok esetében, amiket bármivel össze lehet keverni.

Alkoholallergia vs. intolerancia

Az alkoholallergiát és az intoleranciát néha összekeverik, de nem ugyanaz a két dolog.

A Cleveland Clinic szerint az alkoholallergia esetén az immunrendszer egy, az alkoholos italban lévő dologra, például egy összetevőre, tartósítószerre vagy vegyi anyagra reagál. Az immunrendszer ezután sejteket indít be, hogy azok immunglobulin E antitesteket szabadítsanak fel az allergén semlegesítésére, és ez allergiás tüneteket okoz.

Factor szerint a valódi alkoholallergia meglehetősen ritka.

Az intolerancia az alkoholra adott bármilyen más típusú reakció, amely nem érinti az immunrendszert. Egyes emberek például nem képesek megfelelően metabolizálni az alkoholt.

Az intolerancia, amely lehet genetikai eredetű, sokkal gyakoribb, mint az allergia, és nagyobb valószínűséggel érintheti a kelet-ázsiai származású embereket Factor elmondása szerint.

Mivel a tünetek sokszor hasonlóak, nem könnyű mindig megállapítani, melyik problémáról van szó. Az alkoholallergia kiütést, duzzanatot, hányást és szélsőséges esetben anafilaxiát okozhat, míg a bőrpír, hányinger, hányás, szívdobogás, fejfájás, fáradtság, orrdugulás és hasmenés az intolerancia jelei.

„Tehát nem nézhetünk egy adott reakcióra, és nem mondhatjuk, hogy »Ó, ez biztosan allergia, szemben az alkohol intoleranciával«”

– mondja Factor.

Hogyan állapítható meg?

Factor szerint nem igazán áll rendelkezésre jó teszt az alkoholallergiára, és más típusú allergiákkal ellentétben a bőrteszt nem mutat ki kifejezetten alkoholallergiát. A klinikai anamnézis azonban általában elég ahhoz, hogy az allergológus különbséget tudjon tenni.

Az orvos vér- vagy bőrtesztet is végezhet, amely kimutatja az alkoholban lévő olyan anyagokra való allergiát, mint az élesztő, az árpa, a hisztamin, a tejtermékek vagy a gyümölcsök. Ezekre az anyagokra bármely életkorban kialakulhat allergia.

Factor szerint gyakori, hogy a betegek olyan tünetekről vagy reakciókról számolnak be, amelyek nemrég alakultak ki az alkoholfogyasztás során, de nem világos, hogy egyeseknél miért jelentkeznek hirtelen ezek az intoleranciák vagy allergiák az élet későbbi szakaszában.

Egyesek hajlamosak lehetnek más egészségügyi állapotok, például asztma, orrmelléküreg-betegségek, gyógyszerallergiák vagy a szervezet immunválaszának megváltozása miatt, de a genetika és a környezeti expozíció is fontos szempont.

Egyes új kutatások azt sugallják, hogy az ilyen változások a COVID-hez kapcsolódhatnak. A Cureus című folyóiratban 2023-ban megjelent kis esettanulmányban négy hosszú COVID-ben szenvedő beteg saját maga számolt be új alkoholérzékenységről a fertőzéseket követően, a tünetek között fejfájás, kábultság, szorongás, hangulatváltozás, kipirulás és fáradtság szerepelt.

Nyitókép: Shutterstock