Egy lány egy homokdűnén ül a sivatag közepén

Íme 3 tipp, hogy jobban megélhesd a pillanatot!

A jelen szépségeit sokan nem tudják hosszú ideig kiélvezni, hiszen vagy arra gondolnak, hogy mi volt, vagy pedig, hogy mi lehet majd. Ehelyett az adott pillanatot menedékként kell kezelni, és megélni amíg lehet. Alábbi cikkünkbe ennek a gyakorlására írtunk össze néhány tippet.


A pillanat értékelése egy életen át tartó munka, így bizony vannak olyan napok, amikor egyszerűen nem tudjuk értékelni a helyzetünket. Ezzel nincs is semmi probléma, viszont a hosszan tartó nyugalomhoz, a boldogsághoz és az elégedettségérzéshez célszerű gyakorolni a jelen megtapasztalását.

1. Földbe gyökerezés

Ehhez egy nyugodt helyet kell keresni, ahova leülhetünk. Ha ez megvan, akkor két talpunkat teljes egészében, szilárdan a padlóhoz kell nyomni, majd egy kicsit elcsendesíteni az elménket. Egyedül arra összpotosítsunk ebben a szituációban, hogy a földön stabilan legyen a lábunk. Nem szabad hagyni, hogy a gondolatok túlságosan elragadjanak, ehhez pedig bátran lehet olyan mondatokat ismételni, mint például, hogy „Élek. Számítok. Jól vagyok.”

2. Légzési gyakorlat

Lassan az orron keresztül kell mély levegőt venni a hasunk alsó részébe. Teljes belégzés után egy pillanatig célszerű kitartani, majd kétszer olyan hosszan kifújni a szájon át, mint amennyi időbe a belégzés tartott. Fújásnál lazuljon el a testünk és engedjük el a gondolatainkat.

Ez a módszer segít lenyugtatni az elmét és egyenletes, békés légzéshez vezet.

3. Mit látsz?

Egy l\u00e1ny a t\u00e1jat n\u00e9zi egy padon \u00fclve

Fotó: Unsplash/Sage Friedman

Első lépésként szétnézünk az adott helységben, és megnevezünk három látható színt. A következő körben három textúrát, végezetül pedig ugyanennyi hangot, melyet a szobában — vagy kintről beszűrődve — hallunk. Ezután már egyértelműen kevesebb választási lehetőségünk marad, de ugyanez a kör mehet még egyszer, majd újra.

Ez a gyakorlat arra ösztönöz bennünket, hogy az apró részleteknek is nagy figyelmet szenteljünk, és ne csak az aktuális, mindent beborító problémáknak.

Nyitókép: Unsplash/Patrick Schneider