Orrát fújó, csészét a kezében tartó nő

Tényleg rossz kávét inni, ha megfáztál vagy influenzás vagy?

Bár a meleg italokat gyakran tekintik a légúti betegségek egyik kezelőjének, nem mindegy, hogy milyen típusú italt fogyasztunk ilyenkor.


1. Dehidratálhat

Bár a forró italok átmenetileg enyhíthetik az olyan tüneteket, mint az orrfolyás és a torokfájás, lehet bármilyen meleg is egy csésze kávé, nem érdemes azt innunk megfázás vagy influenza esetén.

Ha nem is befolyásolja a klinikai lefolyást, sem a megfázás, sem az influenza vagy a COVID esetében, a kávéban lévő koffein stimuláns jellege kontraproduktív lehet, mondja Suan Hassig, a New Orleans-i School of Public Health at Tulane University epidemiológus professzora.

„Amikor vírusfertőzéssel küzdünk, az egyik dolog, amire igazán szükségünk van, az a megfelelő pihenés.”

Az alvás segít a szervezetnek regenerálódni ezekből a vírusokból, és mivel a kávé célja, hogy ébren tartson, megnehezítheti a szükséges alvást. Ugyanez vonatkozik az energiaitalokra is, amelyek gyakran több koffeint tartalmaznak, mint egy csésze kávé, ráadásul ezek nagy mennyiségben dehidratálók is lehetnek.

Ez nem mindenkinél jellemző, a legújabb kutatások azt mutatják, hogy akik rendszeresen fogyasztanak mérsékelt mennyiségű kávét, nem tapasztalnak kiszáradást az italtól, sokkal inkább azoknál jelentkezik, akik nem szoktak hozzá a koffeinhez, és egyszerre sokat isznak belőle.

A hidratálás különösen fontos, ha a betegség súlyos, és hányás vagy hasmenés jelentkezik.

2. Bánthatja a gyomrot

A kávé köztudottan beindítja az emésztést, sőt, egyeseknek kifejezetten bántja a gyomrát. Bizonyos fertőzések, nem is annyira a megfázás, mint inkább az influenza, néha gyomor-bélrendszeri tüneteket is okozhatnak, és az egész rendszer súlyosbítása a gyomortól a bélrendszerig egyszerűen nem jó ötlet, véli Hassig.

Összességében, a mennyiségű kávé fogyasztása betegség alatt nem jelenthet problémát, de ha tudjuk, inkább koffeinmentes italokkal pótoljuk a folyadékot.

Hassig szerint nagyon fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő hidratáltsági szintet, akár sima vízzel vagy bio gyümölcslevekkel. A víz a legjobb választás ebből a szempontból, mert ez biztosítja a szervezet számára azt, amire a legnagyobb szüksége van, vagyis a folyadékot, hogy ellensúlyozza a betegséget.

A forró gyógyteák és a meleg húsleves szintén hasznos italok lehetnek betegség esetén. Emellett a koffeintartalmú teák, mint például a zöld tea, könnyebbek lehetnek a gyomornak, így jó helyettesítője lehet annak, aki még mindig szeretne egy energialöketet, de nem a kávét választaná.

Megfázás vagy influenza esetén megnő a gyulladás a szervezetünkben, melynek következtében orrfolyás és a szem körüli puffadás jelentkezhet többek között.

Ha a gyulladás csökkentésére törekszünk, a folyadékpótlás és a pihenés a két legfontosabb dolog. A csökkentett gyulladás segíthet enyhíteni néhány kellemetlen megfázásos tünetet, míg a folyadékpótlás és a pihenés segíthet a szervezetnek legyőzni a vírust.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock