egy nő áll bikiniben a szikla előtt

Ez a táplálékkiegészítő növelheti a mellméretet − lássuk, mit mond erre a szakértő!

Az új „szuperélelmiszerként" emlegetett méhpempő egy vitaminjairól és gyulladáscsökkentő elemeiről ismert étrend-kiegészítő.


Eredetileg az allergia megelőzésére használták, de ma már a hormonszintek beállításának reményében is alkalmazzák, és ennek eredményeként potenciálisan növelhetik a mellméretet − írja a HuffPost.

A hormonproblémák kezelésére való használata az egész közösségi médiát bejárja. A TikToker Taylor Reynolds készített egy videót, amelyben hormongyógyászokat kért fel a jelenség magyarázatára, miután az neki, a húgának és a szobatársának mellnövekedést okozott. Egy másik videóban TikToker Ivey Cross arról beszélt, hogy méhpempőt használt az italaiban, ami állítása szerint hozzájárult a mellnövekedéshez.

Bár nincsenek nagy klinikai tanulmányok, amelyek alátámasztanák a méhpempő mellnövekedésre való alkalmazását, a fitoösztrogéneket − a növényekből származó, a méhpempőben is megtalálható vegyületet − tartalmazó étrend utánozhatja az ösztrogént.

Mivel a méhpempő gazdag fitoösztrogénben, a táplálékkiegészítő szedése gyengén kötődhet az ösztrogénreceptorokhoz, és potenciálisan elnyomhatja a termelést, ez pedig fizikai változásokhoz vezethet. És mivel az emlőszövetekben ösztrogénreceptorok vannak, ez lehet az oka, hogy egyes nők a méhpempő fogyasztásával a mellük növekedését is megfigyelték.

A raleigh-i Észak-Karolinai Állami Egyetem Biológiai Tanszékének 2010-es tanulmánya szerint a fitoösztrogének további felhasználási területei közé tartozik a csontritkulás, vagyis a csontok ásványi anyagainak sűrűségének fokozatos csökkenése, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése. Egyes humán és állatkísérletek kimutatják, hogy a méhpempő a máj, a prosztata, valamint az olyan anyagcsere-betegségek, mint a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, az elhízás és más betegségek esetében is jótékony hatású lehet. A méhpempőt az allergia kezelésére is használják.

​A méhpempő kiegészítőként való használatának kockázatai

egy n\u0151 napozik a szikl\u00e1n

Fotó: Unsplash

Mint minden étrend-kiegészítőnek, a méhpempő használatának is vannak potenciális kockázatai. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal nem hagyta jóvá orvosi felhasználásra.

A méhpempő új allergiás reakciókat okozhat, beleértve a csalánkiütést, a szédülést, a légzési nehézséget és az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanatát. Azoknál az embereknél, akik a mellnövekedés reményében szedik a kiegészítőt, mellékhatások is jelentkezhetnek a megnövekedett ösztrogénszint következtében.

A mellszövet növekedésével kapcsolatban felmerülhet a rákos megbetegedésekkel kapcsolatos aggodalom, mivel a túl sok szövetnövekedés atipikus sejtes változásokhoz vezethet. Egyes nőknél enyhe hüvelyi foltosodás vagy vérzés jelentkezhet, mivel a méhnyálkahártya is rendelkezik ösztrogénreceptorokkal, amelyek stimulálódhatnak.

Emellett az emésztési mellékhatások, mint például a gyomorfájdalom, hányinger vagy hasmenés, valamint a gyógyszerekkel való kölcsönhatások mind-mind kockázatot jelentenek a méhpempő szedése során. Méhpollenallergia esetén különösen kerüljük el.

Általánosságban nem biztos, hogy a méhpempő hatásos-e olyan egészségügyi állapotok kezelésében, mint a menopauza vagy a hormonproblémák. Szedése előtt inkább kérdezzük meg orvosunkat, hogy a méhpempő biztonságos-e számunkra, különösen, ha további gyógyszereket és kiegészítőket is szedünk.

Nyitókép: Unsplash