vitamint vesz be egy nő

6 meglepő dolog, ami negatív kölcsönhatásba léphet a táplálékkiegészítőkkel

A táplálékkiegészítők használatára vonatkozó legújabb adatok szerint a 20 év feletti emberek 57,6%-a legalább havonta egyszer szed étrend-kiegészítőt. Azonban van egy pár dolog, ami negatív kölcsönhatásba léphet velük, ennek jártunk utána.


Bár a táplálékkiegészítők hatékonyságára vonatkozó adatok vegyesek azok esetében, akiknek nincs ismert tápanyaghiányuk, meggyőző bizonyítékok támasztják alá azt az elképzelést, hogy hasznosak. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint például a napi multivitamin szedése javíthatja az idősek memóriáját, míg egy másik tanulmány szerint a nagy dózisú B-komplex vitaminok pótlása javíthatja az energiát, valamint a fizikai és mentális egészséget – írja a HuffPost.

Ha te is szedsz étrend-kiegészítőket, fontos tudnod, hogy bizonyos gyógyszerek és életmódbeli döntések kölcsönhatásba léphetnek ezekkel. Mutatunk néhány ilyen kölcsönhatást − érdemes figyelembe venni őket, mielőtt étrend-kiegészítőt szednél.

​1. Kávé és tea

A kávé és a tea fogyasztása a koffeinszerű vegyületeket tartalmazó gyógynövény-kiegészítőkkel együtt stimuláns-túlterheléshez vezethet, és növelheti az olyan mellékhatások kockázatát, mint a fejfájás, idegesség és megnövekedett pulzusszám. Ráadásul a koffein megnehezítheti, hogy a szervezeted megkapja a bevitt vitaminokból azt, amire szüksége van. Vízhajtó hatásuk miatt például csökkenthetik a C-vitamin és a B-komplex koncentrációját. A kávé vagy tea elfogyasztása után várj legalább egy órát, mielőtt beszeded a vitamint.

​2. Antibiotikumok

Érdemes kihagyni a probiotikum-kiegészítőket, amíg nem fejezed be az antibiotikum szedését. Az antibiotikumok ugyanis kölcsönhatásba lépnek bizonyos kiegészítőkkel, például a probiotikumokkal, amelyek élő baktériumokat tartalmaznak az egészséges bélflóra helyreállítása és a jobb emésztés elősegítése érdekében.

​3. Alkohol

kokt\u00e9lokkal koccint\u00e1s

Fotó: Shutterstock

Az alkohol fogyasztása bizonyos étrend-kiegészítőkkel együtt megzavarhatja az étrend-kiegészítő felszívódását és anyagcseréjét, vagy fokozhatja az étrend-kiegészítő vagy az alkohol mellékhatásait. Csökkentheti például a vas vagy a B12-vitamin-kiegészítők elszívódását és hatékonyságát.

​4. Gyógynövények és fűszerek

Bizonyos gyógynövények és fűszerek, mint például a kurkuma vagy a fokhagyma, kölcsönhatásba léphetnek a gyógyszerekkel és a kiegészítőkkel. Együttes szedésük növelheti a mellékhatások kockázatát, csökkentheti a gyógyszer vagy kiegészítő hatékonyságát, vagy allergiás reakciót okozhat.

​5. Antidepresszánsok

Ha antidepresszánst szedsz, akkor kerüld az orbáncfű szedését, amely egy olyan kiegészítő, amelyet egyesek a depresszió kezelésére szednek. A legtöbb orvos azonban azt tanácsolja, hogy egyáltalán ne szedd ezt a kiegészítőt, mert kölcsönhatásba léphet a gyógyszerekkel.

​6. Fogamzásgátló

Az orbáncfű befolyásolhatja a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, mivel olyan májenzimeket indukálnak, amelyek hatására a hormonális fogamzásgátlók a normálisnál gyorsabban lebomlanak a szervezetben.

​7. Bizonyos élelmiszerek

Számos élelmiszer, például a sötétzöld zöldségek, a sárgabarack, a quinoa, a diófélék és a csokoládé tartalmaz oxalátnak nevezett vegyületeket, amelyek zavarhatják a vas és a kalcium felszívódását. A magas oxalát tartalmú ételeket a vas- vagy kalcium-kiegészítőktől és a dúsított ételektől elkülönítve fogyasszuk.

Ezenkívül a magas polifenol tartalmú élelmiszerek, mint a vörösbor, a szőlőlé, a bogyós gyümölcsök, a kakaó, a diófélék és a magvak is gátolhatják bizonyos tápanyagok felszívódását, például a vas és a cink biológiai hozzáférhetőségét.

Nyitókép: Shutterstock