D vitamin kapszula

​Van egy vitamin, ami akár 40%-kal is csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát

Egy új kutatás szerint van egy kiegészítő, aminek a szedése segít a rák leküzdésében, és nagymértékben csökkenti a betegségben való elhalálozás kockázatát.


A kolekalciferol, más néven D3-vitamin napi pótlása közel 40 százalékkal csökkentheti a halálos rák kockázatát egy friss tanulmány szerint – írja a Psy Blog.

A D-vitamin és a rák közötti kapcsolat évek óta foglalkoztatja a szakembereket. A nagyobb mennyiségű napsütésben és így nagy mennyiségű D-vitaminban részesülő területeken élő embereknél alacsonyabb a rák számos fajtája miatti halálozás aránya.

Állatkísérletek azt is kimutatják, hogy a D-vitamin lassítja a rákos sejtek fejlődését, de az embereken végzett klinikai vizsgálatok eddig nem tudtak biztos választ adni.

A Vitamin D and Omega-3 Trial (VITAL) most azt vizsgálta, hogy a magasabb szérum 25-hidroxi-vitamin D-szint (a vér D-vitamin-szintje) összefüggésben van-e a halálos rákos megbetegedések kockázatának csökkentésével. Azt találták, hogy a napi 2000 NE D3-vitamin bevitele 17 százalékkal csökkentette a rákos megbetegedések kockázatát. A normális BMI-vel (testtömegindex) rendelkező résztvevők vizsgálata azonban 38 százalékos kockázatcsökkenést mutatott ki ezeknél az egyéneknél.

Ez alapján az elhízáshoz kapcsolódó tényezők, mint például a túlzott testzsír, csökkenthetik a D-vitamin-kiegészítők jótékony hatását. Az elhízás bizonyítottan károsítja az immunrendszert is, beleértve a természetes ölősejtek működésének pusztulását és a hosszú távú gyulladást.

egy n\u0151 t\u00e1pl\u00e1l\u00e9k-kieg\u00e9szt\u00edt\u0151t vesz be tabletta form\u00e1j\u00e1ban

Fotó: Shutterstock

Dr. Paulette Chandler, a tanulmány első számú szerzője elmondta:

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a D-vitamin csökkentheti az előrehaladott rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Eredményeink új információkkal szolgálnak a D-vitamin és az előrehaladott rákbetegségek közötti kapcsolatról.

Az ötéves VITAL-kutatásban 25 871 olyan felnőtt vett részt, akiknek a vizsgálat kezdetén nem volt rákos megbetegedésük. A vizsgálat arra volt kíváncsi, hogy az omega-3- és a D-vitamin-pótlás kombinált vagy egyedi hatásai milyen mértékben csökkenthetik a rákos halálozást.

A résztvevőket négy csoportba sorolták:

  • napi 2000 NE D-vitamin plusz 1 g halolaj
  • D-vitamin plusz placebo
  • omega-3 plusz placebo
  • csak placebo halolajjal

A felfedezés, hogy a BMI befolyásolja a D-vitamin szerepét, már korábbi vizsgálatokban is felmerült. Sőt, az is, hogy az elhízás okozta gyulladás csökkenti a D-vitamin hatékonyságát a D-vitamin-receptorok megváltoztatása révén. A rákbetegeknél pedig D-vitamin-hiányt mutattak ki, akár 72 százalékos mértékben is.

Több kutatás is alátámasztja, hogy minél magasabb valakinek a testzsírja, annál nagyobb a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata.

Nyitókép: Shutterstock