Van egy vitamin, ami akár 40%-kal is csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát
Egy új kutatás szerint van egy kiegészítő, aminek a szedése segít a rák leküzdésében, és nagymértékben csökkenti a betegségben való elhalálozás kockázatát.
A kolekalciferol, más néven D3-vitamin napi pótlása közel 40 százalékkal csökkentheti a halálos rák kockázatát egy friss tanulmány szerint – írja a Psy Blog.
A D-vitamin és a rák közötti kapcsolat évek óta foglalkoztatja a szakembereket. A nagyobb mennyiségű napsütésben és így nagy mennyiségű D-vitaminban részesülő területeken élő embereknél alacsonyabb a rák számos fajtája miatti halálozás aránya.
Állatkísérletek azt is kimutatják, hogy a D-vitamin lassítja a rákos sejtek fejlődését, de az embereken végzett klinikai vizsgálatok eddig nem tudtak biztos választ adni.
A Vitamin D and Omega-3 Trial (VITAL) most azt vizsgálta, hogy a magasabb szérum 25-hidroxi-vitamin D-szint (a vér D-vitamin-szintje) összefüggésben van-e a halálos rákos megbetegedések kockázatának csökkentésével. Azt találták, hogy a napi 2000 NE D3-vitamin bevitele 17 százalékkal csökkentette a rákos megbetegedések kockázatát. A normális BMI-vel (testtömegindex) rendelkező résztvevők vizsgálata azonban 38 százalékos kockázatcsökkenést mutatott ki ezeknél az egyéneknél.
Ez alapján az elhízáshoz kapcsolódó tényezők, mint például a túlzott testzsír, csökkenthetik a D-vitamin-kiegészítők jótékony hatását. Az elhízás bizonyítottan károsítja az immunrendszert is, beleértve a természetes ölősejtek működésének pusztulását és a hosszú távú gyulladást.
Fotó: Shutterstock
Dr. Paulette Chandler, a tanulmány első számú szerzője elmondta:
Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a D-vitamin csökkentheti az előrehaladott rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Eredményeink új információkkal szolgálnak a D-vitamin és az előrehaladott rákbetegségek közötti kapcsolatról.
Az ötéves VITAL-kutatásban 25 871 olyan felnőtt vett részt, akiknek a vizsgálat kezdetén nem volt rákos megbetegedésük. A vizsgálat arra volt kíváncsi, hogy az omega-3- és a D-vitamin-pótlás kombinált vagy egyedi hatásai milyen mértékben csökkenthetik a rákos halálozást.
A résztvevőket négy csoportba sorolták:
- napi 2000 NE D-vitamin plusz 1 g halolaj
- D-vitamin plusz placebo
- omega-3 plusz placebo
- csak placebo halolajjal
A felfedezés, hogy a BMI befolyásolja a D-vitamin szerepét, már korábbi vizsgálatokban is felmerült. Sőt, az is, hogy az elhízás okozta gyulladás csökkenti a D-vitamin hatékonyságát a D-vitamin-receptorok megváltoztatása révén. A rákbetegeknél pedig D-vitamin-hiányt mutattak ki, akár 72 százalékos mértékben is.
Több kutatás is alátámasztja, hogy minél magasabb valakinek a testzsírja, annál nagyobb a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata.
Nyitókép: Shutterstock
- 5 mítosz a táplálékkiegészítők használatáról, amit el kellene felejtenünk ›
- 5 élelmiszer, amiből januárban érdemes felhalmozni a konyhában ›
- A nyers vegán diéta nagyon káros lehet az egészségedre ›
- Elképesztő mennyiségű D-vitamint tartalmaz ez a zöldség ›
- Napi pár perc mozgással csökkenthető a rák kockázata - IN ›
- Kerüld el ezeket a dolgokat, ha táplálékkiegészítőt szedsz - IN ›