táplálékkiegészítő kapszula tele zöldségekkel és gyümölcsökkel

5 mítosz a táplálékkiegészítők használatáról, amit el kellene felejtenünk

Tudjuk, hogy a vitaminok és az ásványi anyagok jót tesznek nekünk, sőt, valójában nélkülözhetetlenek számunkra. De vajon minél többet viszünk be belőlük, annál egészségesebbek is leszünk?


A Mintel kutatása szerint 2022-ben a britek 38%-a szed naponta vitaminokat, ásványi anyagokat vagy étrend-kiegészítőket. Használatuk fellendülése miatt lehetetlen úgy végigsétálni egy szupermarketben vagy végigpörgetni a közösségi médiát, hogy ne kerüljön szembe legalább egy étrend-kiegészítő, amely azt állítja, hogy javítja az egészséget, a haj állapotát vagy a hormonszintet. De vajon ezek a kiegészítők biztonságosak-e egyáltalán? Utánajártunk a témának a Glamour cikkének segítségével.

​1. mítosz: Mindenkinek kellene szednie valamilyen kiegészítőt

Ha nincsenek speciális táplálkozási hiányosságaid, akkor egy kiegyensúlyozott étrenddel minden olyan alapvető tápanyaghoz hozzájutsz, amire a szervezetednek szüksége van. Ez alól kivételt képez a D-vitamin, amely a napsugárzás hatására termelődik, és nehéz kizárólag a táplálkozás útján beszerezni. Ezért a szakemberek szerint az őszi és téli hónapokban fogyasszunk naponta 10 mikrogramm D-vitamin-kiegészítőt.

A huszonéveseknek a D-vitamin, a kalcium és a magnézium a legjobb, míg a negyveneseknek az omega-3-ra van szükségük. A vegánok B12-vitamin-kiegészítést igényelnek. 6 hónapos és 5 éves kor közötti gyermekeknek érdemes A,C- és D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőt szedni.

​2. mítosz: Minden étrend-kiegészítő biztonságos és hatékony

Attól függően, hogy egy étrend-kiegészítő milyen besorolású, azaz élelmiszer vagy gyógyszer, különböző szabályozás alá esik, azaz nem minden étrend-kiegészítőre vonatkoznak ugyanazok a szigorú eljárások, például a klinikai vizsgálatok, amelyekkel a hatékonyságot, a tisztaságot vagy a forgalmazási állításokat kell bizonyítani a piacra kerülés előtt.

A vitaminokat és étrend-kiegészítőket érdemes a helyi gyógyszertárból vásárolni. Az internetes termékek nem biztos, hogy ugyanolyan ellenőrzéseken mentek keresztül, mint a megbízhatóbb forrásból származó termékek.

​3. mítosz: A táplálékkiegészítők pótolják a szegényes étrendet

t\u00e1pl\u00e1l\u00e9kkieg\u00e9sz\u00edt\u0151ket tart egy k\u00e9z

Fotó: Shutterstock

A teljes értékű élelmiszerek olyan vitaminok, ásványi anyagok, rostok és antioxidánsok keverékét tartalmazzák, amelyet nem tudunk egy tablettában reprodukálni.

A hosszabb és egészségesebb élethez vezető összetevőket vizsgáló adatok alapján az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást támasztják alá szilárd bizonyítékok. Egy 21 multivitamin- és ásványianyag-kiegészítőt tanulmányozó klinikai vizsgálat nagyszabású elemzése nem talált semmilyen olyan előnyt, amely javította volna a várható élettartamot, vagy csökkentette volna a szívbetegségek vagy a rák kockázatát a táplálékkiegészítők szedése miatt.

​4. mítosz: A táplálékkiegészítők megakadályozzák, hogy megbetegedjünk

Hányszor halljuk, hogy töltsük fel magunkat C-vitaminnal, amikor meg vagyunk fázva vagy influenzásak vagyunk? Kutatások szerint azonban a C-vitamin szedése nem csökkenti a megfázás esélyét − bár bizonyos népességcsoportoknál (pl. azoknál, akik intenzív fizikai megterhelésnek vannak kitéve) igen. A rendszeres szedése potenciálisan csökkentheti a nátha hosszát (körülbelül fél nappal) és súlyosságát.

​5. mítosz: Az intravénás étrend-kiegészítők ártalmatlanok

A kereskedelmi forgalomban kapható intravénás étrend-kiegészítők mostanában divatosak, és azt állítják, hogy erősítik az immunitást, méregtelenítenek és gyógyítják a másnaposságot.

A szájon át szedett multivitaminok általában biztonságosak, ha megfelelően alkalmazzák őket, azonban valamit intravénásan beadni teljesen más. Az intravénásan beadott gyógyszerek kockázatai a következők: a toxicitás fokozott kockázata, fertőzésveszély, vérzésveszély, vénagyulladás és elektrolit-rendellenességek.

Nyitókép: Shutterstock