Vitamint a fogai közt tartó női száj

Ezeket az étrend-kiegészítőket kell szedned életed minden szakaszában

Az étrend-kiegészítők gyakran figyelmen kívül hagyott csodák, amelyek mindent megtesznek azért, hogy a legegészségesebb életünket éljük – már ha eszünkbe jut, hogy szedjük őket. Ha nem eszünk egy csomó olajos halat (omega-3 és D-vitamin), sárgarépát és leveles zöldeket (A-vitamin), brokkolit vagy kelbimbót (B-vitamin), akkor érdemes elkezdeni a táplálék-kiegészítők szedését, és ez támogathatja a jó egészséget.


A nők hét életkorában – a gyermekkortól az idősebb korosztályig – meghatározott tápanyagokra van szükség az optimális egészséghez, valamint a terhesség, a szoptatás és a menopauza támogatásához – magyarázza Dr. Carrie Ruxton dietetikus, a a tanulmány társszerzője.

„A nőknek egyedi vitamin-, ásványi anyag- és zsírsavszükségleteik vannak, amelyek, ha a táplálkozás nem elégíti ki őket, egészségkárosodáshoz vezethetnek, vagy befolyásolhatják a következő generáció fejlődését. Ezért fontos, hogy a nők átgondolják a saját életszakaszuknak megfelelő tápanyagszükségletet, és elkerüljék az „egy méret mindenkinek” megközelítést.”

Tehát milyen vitaminokat érdemes szedni? Az alábbiakban felvázoljuk, hogy pontosan mire van szükségünk, a gyermekkortól az idős évekig.

Gyermekkorban: A-, C-, D-vitaminok és omega-3-vitaminok

A gyerekeknek számos olyan tápanyagra van szükségük, amelyek segíthetik az egészséges fejlődést, ezek közül a legfontosabbak az A-, C- és D-vitaminok.

„Az iskoláskor első éveiben az agyának szüksége van az omega-3-ak (jó zsírok) támogatására és a csapvízzel való jó hidratálásra. A korai években gyakori az ételek közti válógatósság és visszautasítás, ami hatással lehet arra, hogy a lány minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson. A táplálkozás-első megközelítés kombinálása egy gyermekgyógyászati multivitaminnal jó megoldás, de adjunk hozzá halolaj-kiegészítőt, ha a kislány nem hajlandó olajos halat enni”

– magyarázza Ruxton.

Tizenévesen: B-vitaminok, kalcium és vas

Egy kamaszlány érési folyamatában sok növekedés történik, ami azt jelenti, hogy a kalcium elengedhetetlen a csontozat növekedéséhez. Vasra is szükség van, amikor megjön a menstruáció.

„A reggeli kihagyása vagy a divatos diéták követése annak érdekében, hogy úgy nézzen ki, mint a kedvenc influenszere, nem megfelelő B-vitamin- és rostbevitelhez vezethet. A cukor és az üres kalóriatartalmú gyorsételek csábítóak lehetnek, különösen, ha a társai engednek nekik, de ezek nem táplálják a változó testét, és a hiányosságok veszélyzónájába sodorhatják”

– mondja Ruxton.

A húszas éveinkben: D-vitamin, kalcium, magnézium

A 20-as éveinkben gyakori, hogy a felsőoktatást vagy a munkát előtérbe kezdjük helyezni, ami azt eredményezheti, hogy a táplálkozás háttérbe szorul.

„Az élet a szórakozásról szól – esetleg túl sok alkoholt iszunk, vagy az elvitelre támaszkodunk. A fiatal nők nyomás alatt érezhetik magukat, hogy diétázniuk kell, de a csonttömeg csúcspontját a 20-as évek alatt érik el. Így a csontok egészségét szolgáló tápanyagokon, például a D-vitaminon, a kalciumon és a magnéziumon való spórolás később csontritkuláshoz vezethet. Tekintettel a növényi alapú étrendek növekvő trendjére, sok nő nincs tisztában azzal, hogy az állati eredetű élelmiszerek kerülése a B12-vitamin, a D-vitamin, a vas, a jód, a cink és a szelén tápanyaghiányához vezethet”

– mondja Ruxton.

Várandósság esetén: folsav, kolin, jód, D-vitamin, fehérje és rostok

Ha próbálsz teherbe esni – bármilyen életkorban –, Ruxton a folsav, a kolin és a jód szedését ajánlja, mivel ez a kulcs az egészséges fogantatáshoz. Emellett azt tanácsolja, hogy a várandósság után érdemes növelni a D-vitamin és a jó minőségű fehérje bevitelét a szövetek növekedéséhez, valamint a rostbevitelt a bélrendszer egészsége érdekében. Emellett a B6-vitamin segít enyhíteni a hányinger és a reggeli rosszullét enyhe tüneteit.

A 30-as és 40-es éveinkben: polifenolok, kálium, omega-3 és B5-vitamin

Ebben az életszakaszban a nőket gyakran túl sok irányba húzza a munka, a kapcsolatok, a gyerekek és az idős rokonok között. Bár ez lehet a csúcsteljesítmények és a jövedelmek időszaka, a stressz, a fáradtság és az időnyomás megviseli őket.

Éppen akkor, amikor az egészséges öregedéshez elengedhetetlen, hogy az egészségügyi puzzle darabkái a helyükre kerüljenek, sok nő hízik, mozgásszegényebbé válik, és egészségtelen étrendet választ – néhány pohár bor mellett, mondja Ruxton.

Ebben a szakaszban a nélkülözhetetlen tápanyagok közé tartoznak a polifenolok, a kálium és az omega-3-ak (a szív és az érrendszer egészségéért), miközben a telített zsírokat és a cukrokat kordában kell tartani.

50-es éveinkben: kalcium, magnézium, D-vitamin és B-vitaminok

A 40-es évek vége és az 50-es évek eleje gyakran a hormonális változások időszaka, mivel a legtöbb nő ekkor megy át a menopauzán, ami mentálisan és fizikailag is nehéz időszak lehet.

A vas az egyik hiányosság, amire figyelni kell, ha a menstruáció erősebbé válik. Sok nő számára problémássá válhat a súlygyarapodás és a puffadás, a bélrendszer egészsége pedig kulcsfontosságú szempont. A hangulatingadozások kezelésében a B-vitaminok, míg a csontsűrűség fenntartásában a D-vitamin és kalcium segíthet, mivel a petefészkek leállítják a védő ösztrogén termelését.

A 60-as éveinkben és azon túl: omega-3 zsírsavak, D-vitamin, A-vitamin, C-vitamin, probiotikumok és prebiotikumok

Amikor elérjük a 60-as éveinket, döntő fontosságúvá válik, hogy mit juttatunk a szervezetünkbe, mivel utóbbinak ebben a korban már kisebb az energiaszükséglete, és hasonló vagy nagyobb a mikrotápanyag-szükséglete.

Ruxton szerint multivitaminok és a multimineralitások ebben az életkorban igazán jól jöhetnek.

„A kognitív hanyatlás minimalizálása kulcsfontosságú az idősebb nők számára, az omega-3-ak pedig kulcsfontosságú védő tápanyagot jelentenek. Az immunrendszer egészségének is szüksége van az A-, C- és D-vitaminok segítségére. Az öregedés a bélbaktériumok sokféleségének csökkenésével jár, így a szervezet nyitottabbá válik a baktériumok és vírusok számára, ezért a bélrendszer egészségének támogatása a probiotikumok és prebiotikumok által hasznos lehet. Ezek pótlása alternatívát jelenthet az élő joghurtok, az erjesztett élelmiszerek, a tea, a hagyma, a fokhagyma és az articsóka mellett.”

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock