Fehér melltartójára jobb kezét rátevő nő

Az orvosok szerint ekkor normális a mellfájdalom – és ekkor nem

Egy véletlenszerű fájdalom a mellben mindig ijesztő tud lenni. Sokaknak rögtön a legrosszabb forgatókönyvek jutnak az eszükbe, de a fájdalom nem mindig jelent veszélyt.

A mellfájdalom elég gyakori, mondja Dr. Marleen Meyers New York-i onkológus.

„Sok esetben nem kapcsolódik semmilyen jelentős patológiához. De azt sem mondhatjuk soha, hogy a mellfájdalom nem másodlagos a rákhoz képest”

– teszi hozzá.

A szakértők többféle mellfájdalmat különböztetnek meg. Meyers szerint a mellfájdalom leggyakoribb típusa a menstruációs időszakhoz kapcsolódik, ami ciklikus, és általában a menstruáció előtti egy-két héten jelentkezik. Az ilyen típusú fájdalom gyakran tompa, és mellduzzadással is járhat, és ezek mind a két mellet érintik.

A terhesség jele

Sokak számára a mellfájás a terhesség egyik első jele. Egy 2013-as tanulmány szerint a várandós nők 76%-a tapasztalt mellfájdalmat vagy -érzékenységet az első trimeszterben.

Az ilyen típusú fájdalom nehéz érzést, érzékenységet vagy bizsergést okozhat a mellekben, valamint mellbimbó érzékenységet.

Koffein

Kevesen tudják, de a koffein sok nőnél okozhat mellfájdalmat, ez egyfajta érzékenységi reakció.

A kávé, a koffeintartalmú teák, a szóda és az energiaitalok mind-mind okai lehetnek az emberek mellérzékenységének Dr. Regina Hampton washingtoni mellsebész szerint.

„Általában, hogy megpróbáljuk ezt kideríteni, a koffein csökkentésével vagy teljes elhagyásával próbálkozunk.”

A szakértők szerint a látszólag véletlenszerű mellfájdalom az aggasztó. Ha a fent felsoroltak egyikével sincs összefüggésben, arra érdemes odafigyelni.

Meyers szerint ez a fajta fájdalom tartósabb és élesebb lehet, így esetlegesen fájdalmasabbnak érezhetjük, mint a menstruáció okozta mellérzékenységet.

Emellett, ha csak az egyik mellben jelentkező kellemetlenség hetekig tart, akkor is érdemes orvoshoz fordulni.

„Gyakran az lenne az aggasztóbb mellfájdalom, ha inkább az egyik mellre lokalizálódna, mint mindkét mellre”

– magyarázza Meyers.

Ha a fájdalom ugyanazon a helyen, ugyanazon a mellen jelentkezik, és csomót, vastagságot vagy teltséget észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz, tanácsolja.

Meyers rámutat, hogy az is aggasztó jel lehet, ha a mellfájdalom néhány hétnél tovább tart, főleg, ha idővel rosszabbodik. Emellett az olyan fájdalmat se hagyjuk figyelmen kívül, ami az eddigiekhez képest szokatlan.

A legfontosabb, amit minden szakértő egyhangúan javasol, hogy rendszeresen vizsgáljuk meg a melleinket, így azt is érezni fogjuk valószínűleg, ha elváltozás van. Összességében vegyük komolyan a mellfájdalmat, de ne essünk pánikba.

„A legtöbb mellrák nem jelentkezik fájdalommal. Remélhetőleg nem jelentkezik semmi, és csak a szokásos éves mammográfián találunk valamit”

– mondja Hampton.

(HuffPost)

Nyitókép: Pexels