Fogamzásgátló tabletta

Minden hormonális fogamzásgátló enyhén növeli a mellrák kockázatát

Egy nemrég közzétett tanulmány szerint minden hormonális fogamzásgátló némileg növeli a mellrák kockázatát, beleértve az egyre népszerűbb, csak progesztogént tartalmazó tablettákat is.

A tanulmányt készítő kutatók hangsúlyozták, hogy a mellrák megnövekedett kockázatát a hormonális fogamzásgátlók előnyeivel szemben kell mérlegelni, beleértve az általuk nyújtott védelmet a női rák egyéb formái ellen.

Korábbi tanulmányok megállapították, hogy az ösztrogént és progesztogént egyaránt alkalmazó kéthormonos, vagyis kombinált fogamzásgátlók esetében megnövekedett a mellrák kockázata. Bár a csak progesztogént tartalmazó fogamzásgátlók használata már jóval több mint egy évtizede növekszik, korábban kevés kutatást végeztek a mellrákkal való kapcsolatukról.

A PLOS Medicine című folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy a nőknél az emlőrák kialakulásának kockázata nagyjából ugyanannyi volt az ösztrogént és progesztogént egyaránt használó hormonális fogamzásgátlók esetében, mint a csak progesztogént használóknál.

A tanulmány szerint a hormonális fogamzásgátlót szedő nőknél 20-30 százalékkal nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem használnak hormonális fogamzásgátlót.

Az eredmények hasonlóak a korábban közzétett eredményekhez, többek között egy 1996-os hatalmas tanulmányhoz. A kockázat nagyjából azonos, függetlenül attól, hogy milyen módszerrel alkalmazzák – szájon át szedhető tabletta, spirál, implantátum vagy injekció –, illetve hogy kombinált tablettáról vagy csak progesztogénről van-e szó.

Figyelembe véve, hogy a mellrák kialakulásának valószínűsége az életkorral nő, a tanulmány szerzői kiszámították, hogy a hormonális fogamzásgátlókkal mekkora abszolút többletkockázat jár.

A 16 és 20 éves kor között öt éven át hormonális fogamzásgátlót szedő nők esetében ez 100 000 főre vetítve nyolc mellrákos esetet, a 35 és 39 éves kor között ez 100 000 főre vetítve 265 esetet jelentett.

Az abszolút kockázat nagyon kis mértékű növekedése

„Senki sem akarja hallani, hogy valami, amit szed, 25 százalékkal növeli a mellrák kockázatát. Amiről itt beszélünk, az az abszolút kockázat nagyon kis mértékű növekedése. A mellrák kockázatának ilyen mértékű növekedését természetesen annak összefüggésében kell vizsgálni, amit a hormonális fogamzásgátlók szedésének számos előnyéről tudunk. Nemcsak a fogamzásgátlás szempontjából, hanem azért is, mert tudjuk, hogy az orális fogamzásgátlók valójában igen jelentős és hosszú távú védelmet nyújtanak más női rákos megbetegedésekkel, például a petefészekrákkal és az endometriumrákkal szemben”

– mondja Gillian Reeves, az Oxfordi Egyetem statisztikai epidemiológia professzora, a tanulmány társszerzője.

A tanulmány is megerősítette, akárcsak mások, hogy a mellrák kockázata csökken azokban az években, miután egy nő abbahagyja a hormonális fogamzásgátlók használatát.

Stephen Duffy, a londoni Queen Mary Egyetem professzora, aki nem vett részt a vizsgálatban, megnyugtatónak nevezte az eredményeket, mivel a hatás szerény.

A vizsgálatba közel 10 000 50 év alatti nő adatait vonták be, akiknél 1996 és 2017 között mellrák alakult ki az Egyesült Királyságban, ahol a csak progesztogén fogamzásgátlók használata ma már ugyanolyan elterjedt, mint a kombinált módszer.

Reeves szerint a csak progesztogént tartalmazó fogamzásgátlók növekvő használatának több magyarázata is van.
A szoptató nőknek, a szív- és érrendszeri problémák kockázatának kitett nőknek vagy a 35 év feletti dohányosoknak ajánlják őket.

„Lehet, hogy ez csak azért van, mert a nők most már valószínűleg későbbi éveikben is szednek hormonális fogamzásgátlót. Így ők természetesen nagyobb kockázatnak vannak kitéve azoknál az egyéb állapotoknál, amelyeknél a kombinált fogamzásgátlókkal megnő a kockázat”