A Mellrák Tudatosság Hónapjának hivatalos szimbólumát, rózsaszín szalagot a pólóján viselő nő, rózsaszínű háttér előtt

6 dolog, amit a mellrák elleni küzdelem hónapjában tehetsz

A mellrák világszerte vezető daganatos megbetegedés, amely 2020-ban körülbelül 685 000 halálesetet okozott, és a becslések szerint 2022-ben 43 250 ember halálát fogja okozni az Egyesült Államokban. Cikkünkben 6 dolgot mutatunk be, amit a mellrák tudatossági hónap során megtehetünk, hogy támogassuk a mellrákkal élő embereket és azokat, akik a gyógymódon dolgoznak.

1. Inkább a támogatásra, mint a tudatosságra összpontosítsunk

Amikor jótékonysági szervezetet választunk, győződjünk meg róla, hogy a betegek támogatására összpontosítunk, nem pedig a tudatosságra. A betegtámogatásnak számos formája van, melyek segíthetnek egy mellrákos személynek átvészelni egy érzelmileg és fizikailag is nehéz időszakot.

2. Adományozzunk kutatási kezdeményezésekre

A kutatás kritikus fontosságú. Világszerte az áttétes mellrák sokkal kevesebb támogatást kap, mint a korai stádiumú mellrák, pedig ez az emlőrák egyetlen olyan formája, amelybe valóban bele lehet halni.

A legtöbb jótékonysági pénz alapkutatásokra megy, amelyeknek kevés a klinikai alkalmazása. Amikor tehát olyan jótékonysági szervezeteket keresünk, amelyeknek adományozhatunk, fontos, hogy olyanokat találjunk, amelyek a betegek tényleges gyógyítását próbálják elérni, és nem csak a „figyelemfelkeltés” eszméjét hangoztatják.

3. Vigyünk el embereket a kemoterápiás kezelésekre

Sok olyan beteg kap kemoterápiát, akinek nincs semmilyen hozzátartozója, aki elvinné őket. Hagyhatunk szórólapokat, amelyeken felajánljuk a segítségünket, vagy kiírhatjuk a közösségi hirdetőtáblákra, és felhívhatunk egy szociális munkást is, hogy megállapítsuk, hol van a legnagyobb a szükség a segítségünkre.

4.  Terjesszük az ingyenes mammográfiák hírét

A mammográfia egyfajta röntgenfelvétel, amely segíthet a mellrák felismerésében. Ezek a felvételek akár 3 évvel azelőtt is felfedezhetik a mellrákot, mielőtt azt a mellszövetben érezni lehetne.

Hazánkban jelenleg az átlagos kockázatúnak vélt nők közül a 45-65 év közöttiek kapnak népegészségügyi program keretében meghívást emlővizsgálatra kétévente egyszer, amely fizikai vizsgálatból, valamint emlő mammográfiából áll.

Mivel a tüdőrák után az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, (évente mintegy 5.000 új megbetegedést és 2.100-2.200 közötti halálesetet tartanak nyilván, valamint élete során minden 10-11 nő közül egynél alakul ki), ezért nagyon fontos a szűrővizsgálaton részt venni.

5. Vegyünk részt közösségi futáson vagy sétán

Októberben több futást vagy sétát is tartanak különböző szervezetek, ahol kifejezhetjük támogatásunkat a mellrák elleni küzdelem mellett, miközben pénzt is gyűjthetünk jótékonysági célokra.

Ha nem tudunk részt venni egyik eseményen sem, akkor is adományozhatunk pénzt az általunk választott résztvevő csapatoknak, hogy támogassuk az ügyet.

6. Saját magunk és mások képzése

Minden október után úgy érezhetjük, hogy kevés figyelmet fordítunk a mellrák kutatására és oktatására. Az új kutatási eredmények, lehetséges kezelések és klinikai kísérletekbe való beiratkozások egész évben zajlanak azonban, így sosem késő.

Tűzzük ki célul, hogy kedvenc jótékonysági szervezetünknél tájékozódunk a mellrákkal kapcsolatos legfrissebb információkról, akár heti, havi vagy akár tetszőlegesen gyakori emlékeztetőt is beállíthatunk magunknak ezzel kapcsolatban.

(Healthline)

Nyitókép: Shutterstock