Beszélgető barátnők a rakparton

Ez a fajta beszélgetés boldogabbá tesz téged

Minden személyiségtípus számára előnyös ez a fajta beszélgetés.

A kutatások szerint a tartalmasabb vagy mélyebb beszélgetések boldogabbá tesznek minket. Akár extravertáltak, akár introvertáltak, azok az emberek, akik tartalmasabb információkat cseréltek a kapcsolatokról, politikáról vagy bármi másról, boldogabbak voltak, állapították meg.

A skála másik végén elhelyezkedő triviális csevegés vagy úgynevezett small talk nem volt kapcsolatban a boldogsággal, sem így, sem úgy.

„Már nem gondoljuk, hogy a csevegés és az érdemi beszélgetések között eredendő feszültség van. A small talk nem járult hozzá pozitívan a boldogsághoz és negatívan sem. Ezzel a vizsgálattal azt szerettük volna kideríteni, hogy elsősorban a társas találkozásaink mennyisége vagy minősége számít-e a jóllétünk szempontjából”

– mondta el Matthias Mehl professzor, a tanulmány vezetője a PsyBlognak.

A tanulmányhoz 486 önkéntes mindennapi beszélgetéseinek részleteit rögzítették. Mehl professzor elmagyarázta, mi a különbség a small talk és az érdemi beszélgetés között a tanulmányukban.

„A small talkot úgy definiáljuk, mint olyan beszélgetést, amelyből a két beszélgetőpartner még mindig ugyanannyit vagy keveset tud egymásról, és semmi mást. Az érdemi beszélgetésben valódi, értelmes információcsere zajlik. Fontos, hogy ez bármilyen témáról szólhat – politikáról, kapcsolatokról, az időjárásról –, csak a mélységnek kell többnek lennie, mint triviálisnak.”

Mehl hozzátette, hogy a személyiségnek nem volt hatása arra, hogy a mély beszélgetések mennyire növelik az emberek boldogságát.

„Arra számítottunk, hogy a személyiség különbséget jelenthet, például hogy az extrovertáltaknak nagyobb hasznára válnak a társas interakciók, mint az introvertáltaknak, vagy hogy az érdemi beszélgetések szorosabban kapcsolódnak a jólléthez az introvertáltak esetében, mint az extrovertáltaknál, és nagyon meglepődtünk, hogy ez nem így tűnik.”

Bár a small talk nem volt összefüggésben a boldogsággal, mégis szükség van rá Mehl szerint.

„Én ezt így gondolom: Minden tablettában van egy inaktív összetevő, és ez egy szép metafora, mert a tabletta nem létezik az inaktív összetevő nélkül. Mindannyian tudjuk, hogy a társas életünk szükséges eleme a csevegés. A társadalmi normák miatt általában nem lehet odamenni egy idegenhez, és rögtön belevágni egy mély, egzisztenciális beszélgetésbe.”

Mehl professzor szerint talán az embereknek fel lehetne írni a mély beszélgetést mint egyfajta kezelést:

„Szeretnék kísérletképpen „felírni” az embereknek néhány tartalmasabb beszélgetést, és megnézni, hogy ez tesz-e valamit a boldogságukkal.”

Nyitókép: Shutterstock