Boldog pár a takaró alatt

5 mód a bizalom és az intimitás elmélyítésére

A párkapcsolati intimitás jótékony hatással van az életünkre és az egészségünkre, így érdemes tenni a kialakításáért és a fenntartásáért.


Bár a párkapcsolati intimitás megteremtése erőfeszítést igényel, számos előnnyel jár, például nagyobb egészséggel, jólléttel és 50 százalékkal jobb túléléssel. A boldogulás nagyobb valószínűséggel következik be, ha az emberek bensőséges kapcsolatban állnak a számukra fontos személyekkel, mivel segítenek a másiknak abban, hogy „megértettnek, elfogadottnak és gondoskodónak” érezzék magukat. Fontossága ellenére az intimitás elérését könnyebb mondani, mint megtenni.

Az alapvető intimitási készségek magukban foglalják önmagunk megismerését, az önmenedzselést és a jelentős másokkal való kapcsolatot a mély meghallgatás és a hiteles megosztás révén. Ezek a gyakorlatok olyan alapvető meghallgatási készségeket kínálnak, amelyek bármelyik és minden kapcsolatunkat gazdagíthatják, nem csak azokat, amelyekben szeretnénk elmélyíteni az intimitást.

A beszélgetés azonban csak egy része a bensőséges kapcsolatok ápolásának. Ahhoz, hogy a bizalom növekedjen, az azt követő cselekvésnek összhangban kell lennie a korábbi beszélgetésekkel és közös tapasztalatokkal.

Íme hat stratégia, amely segít összekötni a pontokat a látottak és hallottak, valamint a tettek között.

1. Figyeljünk, hogy megértsünk

A megerősítésekkel kísért reflektív, empatikus hallgatással segítünk másoknak abban, hogy megértettnek, elfogadottnak és törődöttnek érezzék magukat. Ha rendszeresen gyakoroljuk, egyre jártasabbak leszünk, ahogy építjük a másokkal való kapcsolatunkat.

Az intim beszélgetések során azáltal, hogy átfogalmazzuk az üzenet tartalmát, mind kognitív, mind érzelmi értelemben, megmutatjuk, hogy megértettük az elhangzottakat szóban és nem szóban egyaránt. Már pusztán az is sokat javíthat a beszélő érzelmeinek minőségén, ha úgy érzi, hogy meghallgatják, ami a mi vele való kapcsolatunknak is jót tehet.

2. Legyünk kíváncsiak

Amikor a szerettünk (vagy kollégánk, ismerősünk) elégedetlen vagy feldúlt a viselkedésünk miatt, az ő igazságának felismerése és tiszteletben tartása csak az első lépés.

Például a születésnapokra való emlékezés különböző dolgokat jelent különböző embereknek. Bár lehet, hogy jól ismerjük ezt a személyt, mégis hasznos lehet, ha nyitottsággal és kezdőkedvvel közelítjük meg a témát, miközben igyekszünk megérteni a nézőpontját. Elég a szóbeli elismerés? Ha nem, milyen típusú elismerést éreznénk kielégítőnek? Miben különbözne ez egy mérföldkőnek számító születésnap esetében? Vannak más forgatókönyvek, amelyek hasonló reakciót váltanának ki, például egy évforduló vagy egy ünnep?

Tisztázzuk, hogy ebben az esetben az elismerés melyik része számít igazán a számára, az segíthet abban, hogy a jövőben sikeresen kezeljük a hasonló helyzeteket.

3. Legyünk előrelátók

Miután tisztább képet kaptunk arról, hogy mit szeretne és mire van szüksége a számunkra fontos másik személynek, lehetőségünk bizonyítani, hogy megértjük és tiszteletben akarjuk tartani a kívánságait a jövőben. Például a kapott információk alapján tervezzük meg a bizalom megteremtésére irányuló stratégiánkat. Ebben az esetben ez magában foglalhatja a naptári emlékeztetők beállítását és a születésnapra való előzetes felkészülésre szánt idő beosztását.

Nem kell mindig csak védekezni; alternatívaként választhatjuk azt is, hogy proaktívan mutatjuk ki elkötelezettségünket a kapcsolatunk iránt. A szeretet nyelvén való gyakori kommunikálás erről és a témák széles skálájáról létrehozhatja a jóakarat tárházát, amelyből a jövőben a kapcsolat csődje nélkül lehet kivonulni (azaz félreértések esetén).

4. Vegyük magunkra a felelősséget

Attól, hogy valaki kifejezi nekünk egy kívánságát vagy vágyát, még nem kötelességünk teljesíteni azt. Bár lehet, hogy nem érezzük úgy, hogy egy születésnapi megemlékezés nagy kérés, más típusú kérések irreálisnak tűnhetnek, vagy átléphetnek egy személyes vagy szakmai határt. Ha egy kérés teljesítése dühöt vagy neheztelést vált ki belólünk, az hosszú távon valószínűleg többet árt, mint használ.

Ha proaktívan, a belső igazság szemszögéből vitatjuk meg aggodalmainkat, és együttműködve törekszünk az arany középút megtalálására, az nagyobb valószínűséggel elősegíti a közös tanulást, a növekedést, és ezáltal a kapcsolat rugalmasságát.

5. Tanuljunk és gyakoroljunk tovább

Nem minden kérés és az azt követő cselekvés olyan egyértelmű, mint a születésnapi példa. Előfordulhat, hogy szerettünk túlságosan kényelmetlenül érzi magát, vagy nem tudja világosan megfogalmazni az érzéseit és szükségleteit. Lehet, hogy empátiát és nyomozói képességeket kell használnunk, hogy megfigyeljük a viselkedését, érzéseit és a témával kapcsolatban közvetített szavait.

Legyünk különösen figyelmesek arra, hogy mit mondunk és teszünk a másokkal való interakciók során. Ez azért előnyös, mert a személyes elfogultság kiszínezheti az ítéletünket, ha kizárólag a személyes interakcióinkon alapul.

(Psychology Today)

Nyitókép: Shutterstock