Egy fiú a kórházban alszik

Mi történik az agyban mélyaltatás után?

A műtétek és a komolyabb beavatkozások esetén használt mélyaltatás olyan különleges állapotba helyezi az agyat, ami természetes körülmények közt nem fordul elő. Hogyan áll mégis vissza minden funkció egy hosszabb altatás után? Egy kutatócsoport erre a kérdésre kereste a választ.


A kutatást hatvan egészséges felnőtt közreműködésével végezték, akiknek az egyik felét háromórás altatásba helyezték, míg a másik harminc ember semmilyen szert nem kapott. A kísérletet megelőzve, valamint utána is több tesztet végeztek az alanyokon, majd arra az eredményre jutottak, hogy az agy nem egyszerre áll vissza normális állapotába, hanem egyesével, funkciónként ébredezik.

Többfajta vizsgálatot is elvégeztek a válaszok megtalálásáért, többek között EEG-t, valamint kognitív teszteknek is alávetették az alanyokat. Ezek a reakciósebességet, az emlékek felidézését és más készségeket mértek. Ahogy az agy kezdett helyreállni, a frontális régiói vált különösen aktívvá, melyben olyan folyamatok mennek végbe, mint a problémamegoldás, a memória és a motoros kontroll.

Egy n\u0151 fekszik az \u00e1gy\u00e1ban

Fotó: Unsplash/Kinga Cichewicz

A résztvevők alvását tovább vizsgálták a kísérletet követő éjszakákon is. Ezek alapján a tudósok arra jöttek rá, hogy a mélyaltatáshoz használt szerek egyáltalán nem befolyásolják az emberek hétköznapi pihenését.

„Klinikai szempontból ez azt jelenti, hogy a megismerési zavarok egy része, amelyeket gyakran napokig vagy akár hetekig látunk az altatásból és műtétből való felépülés során — mint például a delírium — más tényezőkre vezethetők vissza, mint az altatószerek agyra gyakorolt elhúzódó hatásai”

— olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

Bár az altatási folyamatok biztonságosak és kontrolláltak, a szakértők mind a mai napi nem teljesen értik, milyen folyamatok mennek ilyenkor végbe, és hogy az agy miképp reagál ezekre a szerekre.


Nyitókép: Unsplash/Sharon McCutcheon