Fagyasztott élelmiszerek a fagyasztóban

6 dolog a mélyhűtőben, amit ki kellene dobnod

A mélyhűtő a legjobb barátunk, ha az élelmiszerek tartósításáról van szó, de néha elfelejtjük, hogy nem képes az örökkévalóságig frissen tartani a dolgokat. Íme hat fajta elem a fagyasztóban, amelyeket valószínűleg ki kell dobni.

A fagyasztó olyan dolog, ami nélkül a legtöbben nem tudnánk élni. Mindent tárolunk benne, a kenyértől a zöldségeken át a maradékokig. De be kell ismernünk, néha úgy kezeljük a fagyasztónkat, mint egy szemetes fiókot – bármi, aminek nincs helye a hűtőnkben vagy az éléskamránkban, véletlenszerűen beledobálhatjuk oda. Ez sok rendetlenséghez és (néha évekre) elfelejtett élelmiszerekhez vezet. Ha a mi viszonyunk is hasonló a fagyasztóhoz, valószínűleg itt az ideje a nagytakarításnak. Íme, hat olyan típusú dolog a fagyasztónkban, amit érdemes kidobni.

1. Újrafagyasztott élelmiszerek

Előfordult már, hogy kiolvasztottunk egy csomag fagyasztott húst vagy zöldséget, de az utolsó pillanatban úgy döntöttünk, hogy inkább elmegyünk vacsorázni vagy rendelünk otthonra? Ha ezeket a csomagokat visszadobtuk a fagyasztóba, akkor érdemes megkeresni és kidobni őket.

Minden alkalommal, amikor felolvasztjuk, majd újra lefagyasztjuk az élelmiszereket, növeljük a baktériumok szaporodásának esélyét. A legjobb módja a baktériumok felolvasztás közbeni elszaporodásának megelőzésére, ha a fagyasztott termékeket mindig a hűtőszekrényben olvasztjuk fel, amikor az idő engedi. Ha azon kapjuk magunkat, hogy újra lefagyasztjuk az élelmiszereket, győződjünk meg róla, hogy ezt a lehető leghamarabb megtesszük. Ne fagyasszuk vissza azokat az élelmiszereket, amelyeket két óránál tovább hagytunk kint. Azt is megfontolhatjuk, hogy kisebb adagokban fagyasztjuk le az élelmiszereket, hogy csak pontosan annyit vegyünk ki a mélyhűtőből, amennyire szükségünk van. Ne feledjük, hogy szorosan csomagoljuk be őket, és a lehető legtöbb levegőt távolítsuk el a csomagolásból, hogy megelőzzük a fagyasztó leégését.

2. Elfelejtett maradékok

A nagymamánál tett látogatás után hazahozni a maradékot sokak kedvence. Ezek a kényelmi ételek igazán jól esnek, ha honvágyunk van. De gyakran előfordul, hogy megfeledkezünk róluk, és a végén hónapokig, ha nem tovább, a fagyasztóban maradnak. Sajnos a fagyasztott élelmiszereket és ételeket három-négy hónapon belül el kell fogyasztani a United States Department of Agriculture (az USA földművelésügyi minisztériuma, USDA) szerint. Ezt követően minőségük jelentősen romlik. Ha valami több mint hat hónapja van a fagyasztóban, lehet, hogy ideje búcsút inteni neki.

3. Fagyasztó-égetett dolgok

Ha valaha is találunk valamit a fagyasztóban, amit teljesen elleptek a jégkristályok, valószínűleg nem fogjuk élvezni az elfogyasztását. Bár a fagyasztóban megégett ételek nem veszélyesek, a minőségük rossz lesz, kellemetlen szaga és színe lehet. A legjobb módja annak, hogy ezt eleve megelőzzük, ha megfelelően fagyasztjuk le az ételt, teljesen lehűtve azt, és a lehető legtöbb levegőt eltávolítva a csomagolásból.

Az a legjobb, ha három-hat hónapon belül elfogyasztjuk a fagyasztott ételeket. Ha a fagyasztóban megégett ételt fogyaszthatónak ítéltük, a legjobb felhasználási mód lehet egy turmixban vagy pürésített levesben, ahol az állagváltozás vagy az elszíneződés nem lesz annyira észrevehető.

4. Megbüdösödött jégkockák

Normális esetben a frissen fagyasztott jégnek nincs különösebb szaga vagy íze, idővel azonban a jég illatokat és ízeket vesz fel a körülötte lévő ételekből. Ez azt jelenti, hogy ha fagyasztott pizza, egy zacskó garnélarák és egy sütidarab van a jégtálca mellett, akkor olyan jégkockát kaphatunk, amelynek illata és íze mindhárom keverékét adja vissza. Ha a jég egyszer már magába szívta ezeket az illatokat, nem lehet megszabadulni tőlük. A legjobb, ha egyszerűen kidobjuk, és újrafagyasztunk egy friss adagot. Ha teljesen el akarjuk kerülni ezt a problémát, vegyünk fedeles jégtálcát.

5. Régi jégkrém

Néhány hónap elteltével a fagylaltok már nem ízletesek. Általában a fagylalt körülbelül három hónapig marad friss, mint más fagyasztott tejtermékek. Érdemes figyelni a csomagoláson feltüntetett szavatossági időt is.

Krémes vagy sajtos töltelékkel készült sütemények

Amikor az időjárás hűvösebbre fordul, és kezdenek beköszönteni az ünnepek, csak arra vágyunk, hogy elkezdjünk sütni. Ez óhatatlanul ahhoz a „problémához” vezet, hogy egyszerre túl sok pékáru van az otthonunkban. Ha marad felesleg, akkor szeretjük lefagyasztani. A legtöbb pékáru jó három-hat hónapig eltartható, de a sajtos vagy tejszínes finomságokat egy hónapon belül el kell fogyasztani. A sajt és a tejszín nem bírja jól, ha hosszú ideig fagyasztják (szétválnak és megváltozik az állaguk). Ha tehát nem akarjuk, hogy a kemény munkánk kárba vesszen, azonnal vagy a fagyasztást követő egy hónapon belül fogyasszuk el ezeket a finomságokat.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock