Fiatal egészséges nő eszik a földön ülve

4 dolog, amit a 30-as éveidben tehetsz, hogy hosszú távon javítsd a memóriádat

Lehet, hogy már a 30-as éveidben észreveszel apróbb hiányosságokat a memóriádban, ami roppant bosszantó lehet. Mutatjuk, mit tehetsz ellene!


„Régebben azt gondoltuk, hogy az agy akkor kezd el olyan módon változni, ami hatással van a memóriára, amikor az emberek már meglehetősen idősek”

– mondja Charan Ranganath, PhD, a Kaliforniai Egyetem Davis pszichológiai tanszékének Idegtudományi Központjának.

„Most már azonban tudjuk, hogy ezek a változások valójában a 30-as évek körül kezdődnek.”

De hogyan óvhatjuk meg már a 30-as éveinktől a memóriánkat?

1. Elegendő alvás

Unsplash


Ha rendszeresen elmulasztjuk a szervezet számára szükséges alvást – körülbelül nyolc óra minden éjjel – az az idő múlásával több szempontból is károsíthatja a memóriánkat: Csökken az agyi kapacitás a napközbeni természetesen felhalmozódott salakanyagok eltávolítására. Csökken a REM-fázisban töltött alvási idő, melyben az agy az újonnan megtanult készségeket a hosszútávú memóriába rögzíti.

Ha minden nap nagyjából ugyanabban az időben fekszünk le és ébredünk fel (hétvégén körülbelül 45 perccel lehet eltérni ettől, de ideális esetben nem többel), az segít beprogramozni a cirkadián ritmust (más néven belső óránkat), hogy éjszaka fáradtnak, reggel pedig ébernek érezzük magunkat.

2. Pulzus felvitele

Unsplash


A testmozgást az egészséges agyműködéssel összekötő kutatásokból már Dunát lehetne rekeszteni. Kimutatták, hogy csökkenti az enyhe kognitív károsodás és a demencia kockázatát, és növeli az egészséges felnőttek teljesítményét a kognitív teszteken. De az egyik legmeggyőzőbb bizonyíték - különösen a memóriával - kapcsolatban az a tanulmány, amely szerint az aerob testmozgás akár 2%-kal is növelheti a hippokampusz (az agynak a memóriában és a tanulásban részt vevő kulcsfontosságú része) méretét, és ezzel megakadályozhatja a korral járó zsugorodás jelentős részét. Tehát a heti minimum 2,5 óra mérsékelt aerob testmozgás ugyanolyan edzés lesz az agynak, mint a szívnek.

3. Alkoholfogyasztás csökkentése

alkohol stopot mutat egy n\u0151

Shutterstock


Azt már valószínűleg te is tudod, hogy ha berúgsz, akkor az éjszaka bizonyos pontjaira lehet, hogy nem emlékszel majd. De az alkohol agyra gyakorolt hatása ennél is tovább terjed: Egy 2022-es tanulmány több mint 36 000 felnőtt adatainak felhasználásával megállapította, hogy a mérsékelt mennyiségű (napi egy-két ital) fogyasztása kisebb globális agytérfogattal jár, és ez a 2017-es kutatásra épül, amely szerint még a kevesebb ivás (körülbelül heti kettő-öt ital) is növelheti a memóriabarátunk, a hippokampusz sorvadásának (vagyis zsugorodásának) kockázatát.

4. Szó szerint védd a fejed

Unsplash


Pofon egyszerű, de mégis nagyon fontos felhívni rá a figyelmet: Orvosok szerint az agyműködés megőrzésének záloga, hogy korlátozzuk a fejünket érő ütéseket. Ugyanis egy traumás agysérülés jelentősen növeli az Alzheimer-kór kockázatát. Így hát rettentően fontos, hogy mindig csatoljuk be a biztonsági övet az autóban, és hogy extrém sportolás közben védjük a fejünket bukósisakkal.

Nyitókép: Shutterstock

(Glamour)