edzés utáni evés

Pár hét is elég, hogy felturbózza az agyunkat egy egyszerű bogyós gyümölcs

Rendkívüli javulást eredményezett az idegi működésben, a memóriában és az agyi véráramlás fokozódásában egy bizonyos bogyós gyümölcs.

A vörös áfonya amellett, hogy csökkenti a rossz koleszterint, még a demencia kockázatát is mérsékli, mivel javítja a memóriát és fokozza az agyműködést – írja a PsyBlog.

Egy tanulmány szerint napi egy csésze vörös áfonya csökkenti a neurodegeneratív betegségek kockázatát. Ugyanis gazdag polifenolokban, többek között proantocianidinekben, antocianinekben, hidroxifahéjsavakban és flavonolokban.

A polifenolok erős antioxidánsok, amelyek leginkább gyulladáscsökkentő és vérnyomáscsökkentő hatásukról ismertek.

Egy friss kutatás a vörös áfonya a kognitív funkciókra gyakorolt hatását figyelte meg: a vizsgálatban 50 fölötti emberek vettek részt, akiket 12 héten keresztül követtek nyomon.

Shutterstock

A demencia 2050-re várhatóan mintegy 152 millió embert érint majd. Nincs ismert gyógymód, ezért létfontosságú, hogy olyan módosítható életmódbeli beavatkozásokat keressünk, mint például az étrend, amelyek segíthetnek csökkenteni a betegség kockázatát és terhét. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a magasabb étrendi flavonoidbevitel a kognitív hanyatlás és a demencia lassabb ütemével jár együtt

– mondtaDavid Vauzour, a tanulmány vezető szerzője

A vizsgálatban két csoportra osztották az embereket; az egyik napi két tasak (egyenként 4,5 g) fagyasztva szárított áfonyaport kapott, ami 100 g vagy egy csésze friss áfonyának felel meg, a másik csoport pedig placebót szedett.

Azok a résztvevők, akik tényleg áfonyát kaptak jókora javulást mutattak az idegi működésükben, a vizuális epizodikus memóriában (a mindennapi eseményekre való emlékezésben) és az agyi véráramlás fokozódásában is.

Azt találtuk, hogy azok a résztvevők, akik áfonyaport fogyasztottak, jelentősen jobb memóriateljesítményt mutattak. Az alapvető tápanyagok, például az oxigén és a glükóz párosult az agy fontos részeihez, amelyek támogatják a megismerést – különösen a memória előhívását.

– mondta Vauzour.

A mostani tanulmány egyébként alátámasztja azt az elképzelést, hogy az áfonya valóban javíthatja az érrendszer egészségét, és részben hozzájárulhat az agy karbantartásához is – különösen érdekes, hogy egy viszonylag rövid, 12 hetes kísérlet is jelentős javulást ért el a memória és az idegi funkciók terén.