edző nő

Edzhetünk a menstruáció ideje alatt?

Számos okból kifolyólag sokan kihagyják az edzéseket a hónap ezen időszakában. De valójában semmi okod nincs arra, hogy lemond az edzést csak azért, mert megvan.


A testmozgás fizikai és mentális előnyei nem szűnnek meg csak azért, mert menstruálsz. Sőt, a rutin betartása segíthet enyhíteni a menstruációt kísérő gyakori panaszokat.

Dr. Christopher Holligsworth szerint a menstruáció hormonális szempontból összetett időszak:

Mind a progeszteron, mind az ösztrogén a legalacsonyabb szinten van a menstruációs ciklus menstruációs szakaszának teljes hossza alatt, ami miatt az emberek fáradtnak és kevésbé energikusnak érezhetik magukat.


Ezzel együtt a testmozgás kerülése nem fog energiát megtakarítani vagy jobb közérzetet okozni. Így ahelyett, hogy ilyenkor minden tevékenységet abbahagynál, használd ki ezt a hetet arra, hogy kipróbálj néhány új edzést!

Csökkenti a PMS tüneteket

Ha fáradtságot és hangulatingadozást tapasztalsz a menstruáció előtti napokban és a ciklusod alatt, a rendszeres aerobik edzés enyhítheti ezeket a tüneteket.

Használd ki az endorfinokat!

Mivel a testmozgás természetes endorfinszintet biztosít, feldobhatja a hangulatát, és valóban jobb kedvre derítheti. A menstruáció alatt végzett testmozgás egyik fő előnye az endorfin felszabadulás és az edzés mámora.

Az endorfinok pedig természetes fájdalomcsillapítóként funkcionálnak, amikor edzés közben felszabadulnak, megkönnyebbülést érezhetsz a kellemetlen fájdalmak szorításából.Az ilyenkor végzett testmozgás tehát javítja a hangulatot és fokozza a keringést. A testmozgás emellett hajlamos enyhíteni a menstruációval járó görcsöket, fej- vagy hátfájást.

A legjobb edzésformák a könnyed kardió, jóga, pilátesz, illetve az alacsony volumenű erőnléti edzések.

Nyitókép: Shutterstock