Ételek és italok, amit jobb kerülni a menstruáció ideje alatt

Ételek és italok, amit jobb kerülni a menstruáció ideje alatt

Sok nőnek vannak meglehetősen kellemetlen és elviselhetetlen tünetei a menstruáció ideje alatt. Míg egyes élelmiszerek enyhíthetik ezeket a fájdalmakat, más ételek ronthatnak a helyzeten.


Cukor


A cukor mértékkel nem veszélyes, de ha túl sokat fogyasztunk belőle, az energiamegugráshoz vezethet, amit összeomlás követhet. Ez ronthatja a hangulatodat. Ha a menstruációd alatt hajlamos vagy rosszkedvűnek, depressziósnak vagy szorongónak érezni magad, akkor a cukorbevitelre való odafigyelés segíthet a hangulatod szabályozásában.

Vörös hús

A menstruáció alatt a test prosztaglandinokat termel. Ezek a vegyületek segítenek a méhnek összehúzódni és megszabadulni a méhnyálkahártyától, ami a menstruációs folyást eredményezi. A prosztaglandinok magas szintje azonban görcsöket okoz, így érdemes vigyázni vele.

Kávé

A koffein vízvisszatartást és puffadást okozhat. Emellett súlyosbíthatja a fejfájást is. De a koffeinmegvonás is okozhat fejfájást, ezért ne hagyd ki teljesen a kávét, ha megszoktad, hogy naponta néhány csészével megiszol. Azonban a kávé emésztési problémákat is okozhat. Ha a menstruáció alatt hajlamos vagy hasmenésre, a kávéfogyasztás csökkentésével megakadályozhatod ezt.

Fűszeres ételek

Sokan úgy találják, hogy a fűszeres ételek felborítják a gyomrukat, hasmenést, gyomorfájást, sőt hányingert okozva. Ha a gyomra nehezen tűri a fűszeres ételeket, vagy ha nem szokott hozzá az ilyen ételekhez, akkor lehet, hogy a legjobb, ha a menstruáció alatt kerüli őket.

Nyitókép: Shutterstock