Parfümöket szagló nők

Nem véletlen, ha nem tudod elviselni a parfümödet, ha menstruálsz

Általában imádjuk annak a parfümnek az illatát, amit rendszeresen használunk, de a menzesz során ez teljesen megváltozhat.

A menstruációs ciklus befolyásolja a szaglásunkat, a hormonális változásoknak köszönhetően, így előfordulhat, hogy amelyik parfümöt előzőleg imádtuk, azt a menstruációnk ideje alatt nagyon nem fogjuk szeretni.

Amikor az ösztrogénszintünk tetőzik, a szaglásunk is sokkal élesebb. Peteéréskor egy illatnak nem kell erősnek lennie ahhoz, hogy erős hatást váltson ki, még egy hosszan tartó illat vagy a legenyhébb aroma is hatással lehet a szervezetünkre.

Emellett az illatok fokozzák a hangulatot. A menstruációs ciklus érzelmi hatásai jól dokumentáltak; a tünetek a szorongástól kezdve a depressziós és ingerlékeny érzésig terjednek, mondja Ruth Mastenbroek parfümőr.

„A parfümök összetevőinek az egyes szakaszokhoz való illesztése segíthet a testnek és az elmének az utazás során, különösen a feszültség és a stressz érzéseivel kapcsolatban, amelyek azzal járnak együtt, amin a testünk keresztülmegy.”

Egyre ismertebb kifejezés a bőrciklus fogalma, egy olyan éjszakai bőrápolási rutin, amelyben a hatóanyagokat, például a hámlasztókat és a retinolt meghatározott sorrendben használjuk, hogy a legtöbbet hozzuk ki a bőrünkből, és elkerüljük a kellemetlen reakciókat. Az illatciklus nagyjából ugyanerre a koncepcióra épül.

A tesztoszteron, a progeszteron és az ösztrogén folyamatosan változó arányát meggyelve, és hogy ezek hogyan hatnak a szervezetre és a hangulatra, a menstruációs ciklusod egyes napjain csak bizonyos parfüm összetevőket viselünk.

1-5. nap: Citrus és menta

Az első nap, amikor megjön a menstruációnk, és a méhünk leveti a bélbolyhokat. Ebben a szakaszban az ösztrogén- és progeszteronszint alacsony, így görcsöket, érzékeny melleket, hangulatingadozást, fejfájást és fáradtságot érezhetünk, vagyis a klasszikus PMS-tüneteket.

Az ideális parfüm: Ilyenkor általában kerülni akarjuk az erős illatokat, mivel ettől még fáradtabbnak érezhetjük magunkat. Az olyan jegyek, mint a bergamott és a citrom segíthetnek az éberségben és serkentik az érzékeinket. A citrusfélék molekulái nagyon illékonyak egy parfümben, vagyis a bőrön elpárolgásuk előtt egy kezdeti frissességet tapasztalunk. Ráadásul ezek az illóolajok bizonyítottan felemelő hatással vannak a hangulatra is. Szintén élénkítően hatnak a gyógynövényes és a mentolos illatok.

Mivel az ösztrogénszint csökkenése együtt jár a bőr faggyútermelésének csökkenésével, ezért a tartósság érdekében olyan testápolóra rétegezzük őket, amely vagy illatmentes vagy a parfümmárka kínálatának része.

6-12. nap: Pézsma, rózsa

A menstruációs ciklus peri-ovulációs szakaszában, amely körülbelül négy nappal az ovuláció előtt és az ovuláció napjáig tart, a nők természetes módon vonzóbb illatot éreznek. Amikor a petefészkek kibocsátják a petesejtet, az ösztrogén lassan megemelkedik, és a testhőmérséklet enyhe emelkedését tapasztalhatjuk.

Ilyenkor a libidónk növekedését is tapasztalhatjuk. A nők állítólag nagyobb szexuális vonzalmat éreznek a saját partnerükön kívüli férfiak iránt, amikor közel van az ovuláció, és a termékenységi csúcsidőszakban vonzódnak a férfi feromonhoz, az androszteronhoz, így az ovuláció közeledtének egyik jele az élesebb szaglás.

A peri-ovulációs fázisban érdemes olyan illatokat keresni, amelyek a saját természetes illatunkkal működnek együtt, és nem a nagyon fullasztó, erős illatokat. A pézsmaillatú illatok finoman felerősíthetik a feromonjainkat és a vonzerőnket, melyet alátámaszt egy tanulmány, amely szerint a pézsmaillat a nemi hormonokat, míg a feromonok, a levegőben lévő, izzadság útján kiválasztódó afrodiziákumok, a párosodásra való hajlandóságunkat jelzik.

13-18. nap: Vanília, karamell, praliné és gyümölcsök

A peteérés után megkezdődik a luteális fázis, a méhünk a progeszteron segítségével vastag, szivacsos nyálkahártyát épít fel arra az esetre, ha a petesejt megtermékenyülne. A progeszteront, amely elkezdi felkészíteni a szervezetet egy esetleges terhességre, nyugtató hormonként is emlegetik enyhén nyugtató hatása miatt. A hét vége felé azonban eluralkodik a cukros, magas zsírtartalmú nassolnivalók iránti vágy.

Ebben a szakaszban váltsunk valami kicsit kényeztetőbb és dekadensebb illatra, talán egy édesebb illatra, amely azt az érzést keltheti bennünk, mintha édes finomságok és kalóriadús ételek közelében lennénk, és belélegeznénk azokat. A karamellás, csokoládés, pralinés vagy gyümölcsös illatjegyek kielégíthetik az étel utáni sóvárgást. Próbáljuk meg elkerülni a citrus alapú parfümöket, amelyek savas érzetet kelthetnek.

19-28. nap: Édeskömény, bergamott, levendula és tengeri illatok

Ha nem esünk teherbe, a hormonszintek csökkennek, és közeledik a menstruációnk. Sokaknál jelentkezhet hangulati ingadozás, vízvisszatartás és alvási nehézségek.

Az illatok jeleket küldenek a központi idegrendszer azon régióiba, amelyek az érzelmeket, a memóriát és az ösztönös cselekvéseket irányítják, ilyenkor érdemes nyugtató illatokat használni, mint az édesköményolaj, amely ösztrogénszerű vegyületeket tartalmaz, és segíthet enyhíteni a PMS tüneteit, vagy a levendula, a bergamottal és az ylang ylang. é

Folyadékvisszatartási problémák esetén érdemes könnyű, légies vagy olyan vizes jegyeket tartalmazó illatokat használni, amelyek ropogós tengeri levegőre és a fehér fövenyes hullámokra emlékeztetnek.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock