Szem alatti tapaszt viselő nő zöld háttér előtt

Így ront a bőröd állapotán a menstruációs ciklusod

A hormonok kemény dolgokat művelhetnek az arcbőrünkkel a mensturáció ideje alatt. De a menstruáció előtti időszakban megjelenő pattanásokon túl mi zajlik a bőrünkben a ciklusunk során?

Bár a hormonok hatalmas hatalommal bírnak a bőr felett, nem csak ők a felelősek. Ehelyett a szervezetben lévő bőségük irányíthatja, mennyire érzi magát nyugodtnak a bőrünk. Gyakori tévhit, hogy különösen az egyik hormon okozza a túlzott zsírosodást és a pattanásokat – valójában egy hormonális egyensúlyhiányról van szó. A progeszteron, az ösztrogén és a tesztoszteron egyensúlytalansága mind hatással van a bőrre – vagy azt okozza, hogy rendkívül száraz, vagy azt, hogy túlzottan zsíros lesz.

Az androgén vagy nemi hormonok, mint a tesztoszteron, túlzott faggyútermelést válthatnak ki, míg a magas progeszteronszint eltömítheti a pórusokat.

Annak megértésével, hol tart épp a bőrünk a ciklusban, és bőrápolásunkat ehhez szinkronizálva, sokat lendíthetünk bőrünk állapotán. Az alábbiakban mutatjuk azt a négy fázist, amelyen bőrünk egy 30 napos ciklus során keresztülmegy.

1-6. nap (menstruáció): Száraz és gyulladt bőr

Az első menstruációs fázisban alacsony a progeszteron és az ösztrogén szintje is. Előbbi alacsony olajtermeléssel, utóbbi pedig alacsony bőrgátló funkcióval jár. Az ösztrogén csökkenése csökkent nedvességmegkötéshez is vezethet, így a bőr száraznak, feszülőnek vagy dehidratáltnak érezheti magát. Előfordulhat, hogy „görcsöket” vagy összehúzódásokat tapasztalunk, amit a prosztaglandin nevű hormonszerű anyag okozza, a méhben lévő izmokat összehúzódásra késztetve. Mivel ezeknek magas a szintje ilyenkor, a bőr nagyon hajlamos a gyulladásra.

Ebben a fázisban a bőr víztartalmának növelésére érdemes fókuszálni, hidratáló termékeket és olyan összetevőket használjunk, mint a hialuronsav, a poliglutaminsav és a karbamid. A bőrbarrier ápolására használjunk ceramidokat és panthenolt, és kerüljük a túlzásba vitt hámlasztást, mivel ez károsítja a bőrbarriert.

7-14 nap (follikuláris fázis): Nyugodt, egyenletes bőr

A tüszőfázisba belépve, a dolgok elkezdenek megnyugodni és újra egyensúlyba kerülni. A ciklus következő szakaszában a szervezet felkészül az ovulációra, az ösztrogénszint megemelkedik (ahogy a bőrgát funkciója is), és a bőr újra egyensúlyba kerül. A hialuronsav- és kollagénszintézis is megnő ebben az időszakban, így a bőr a legjobb megjelenés és érzés felé halad.

A bőr hidratáltságát hialuronsavban vagy poliglutaminsavban gazdag termékek használatával tudjuk fenntartani, valamint a kollagénszintézis ösztönzését peptideket tartalmazó krémek vagy szérumok használatával. De ez egy lehetőség arra is, hogy egy kicsit többet kísérletezzünk anélkül, hogy túlságosan felborítanánk a bőrün egyensúlyát. Ez a legjobb időszak arra, hogy kipróbáljuk az új és trendi termékeket, miközben a természetes ragyogás megőrzésén dolgozunk – a C-vitamin jó választás erre.

14-16. nap (ovulációs fázis): a bőr a legjobb formájában

A ciklus közepe tájékán, az ovulációs fázisban legjobb állapotában ragyog a bőrünk. Az ösztrogénszint ilyenkor a csúcson van, így a bőrgát erős, a bőrünk hidratált és feszes. Mivel a progeszteronszint alacsony, így az olajtermelés is az.

Használjuk ki ezt az időszakot a sejtek forgalmának növelésére, az öregedés jeleinek csökkentésére és az egészséges ragyogás fenntartására. Próbáljunk meg olyan összetevőket beépíteni a rutinunkba, mint a retinol, a PHA (polihidroxi savak) és a glikolsav vagy tejsav, persze, nem egyszerre alkalmazva őket.

16-30. nap (luteális szakasz): Bőr gyulladása, kipattogzás

A luteális fázisban megnő a progeszteronszint, a bőr ilyenkor nagy mennyiségű olajat termel. Ilyenkor vagyunk leginkább hajlamosak a pattanásokra. Mivel a hormonszintek változnak, az olyan bőrproblémák, mint az akne, az ekcéma és a rosacea, rosszabbodhatnak ebben a szakaszban.

A faggyútermelés szabályozására a niacinamid fontos összetevő, melyet sok más összetevővel kombinálva használhatunk, mint a BHA-k, AHA-k, retinoidok és C-vitamin. A pórusokban felgyülemlett olaj és szennyeződés kiürítéséhez, használjunk szalicilsavat, míg a felesleges olajat dupla arctisztítással egyenlítsük ki – a habzó tisztítószer itt különösen jól jön. Ha extra érzékenységet tapasztalunk a bőrünkön, alkalmazzunk sok nyugtató ceramidot és peptidet.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock