Piros flittereket egészségügyi betétre öntő kis locsolókanna - menstruáció koncepció

Ilyen egy normális menstruációs ciklus - és ezzel kellene már orvoshoz fordulni

Ezzel a tünettel nem érdemes várni.


Egy új tanulmány szerint a brit nők 56%-a a keresőmotorokra, például a Google-ra támaszkodik, ha a menstruációs egészségével kapcsolatos információkról szeretne tájékozódni, és minden tizedik nő a közösségi médiához fordul - csak a TikTok-on 7,6 milliárd videómegtekintés van a #womenshealth hashtag alatt.

Hogyan néz ki tehát egy „normális menstruáció”, és milyen tünetek esetén érdemes orvoshoz fordulni?

Normális menstruációs tünetek:

  • 26 és 32 nap közötti menstruációs ciklus
  • vérzés 3-5 napig tart
  • vörös színű legyen
  • ne tartalmazzon nagyméretű vérrögöket (néhány kisebb vérrög előfordulhat)
  • a teljes menstruáció megérkezése előtt nem lehet vérzés, csak megérkezik és elkezd folyni
  • az esetleges görcsöknek és fájdalmaknak minimálisnak kell lenniük

Ha valakinek rövidebb a ciklusa van, akkor a tankönyvi 14. nap előtt is lehet peteérése, ez 28 napos ciklusra van beállítva, ami sok nőnek nem adatik meg. Érdemes figyelni az ovuláció jeleire – a méhnyak nyálkahártyájának megváltozása, ragacsossá és nyúlóssá válik, hogy átengedje a spermiumokat; fájdalom az oldalán; puffadás; enyhén emelkedett hőmérséklet, és közvetlenül az ovuláció előtt a nemi vágy növekedését tapasztalhatja.

Az egészséges ovuláció segít felszabadítani a progeszteront a sárgatestből, és megakadályozza, hogy a progeszteron a ciklus második felében lecsökkenjen, a progeszteron csökkenése az, ami a PMS-tüneteket okozza.

Ha a ciklusunk nem teljesen felel meg az összes „ideális” kritériumnak, lehet, hogy még mindig „normális”, azonban ha a fájdalom olyan mértékű, hogy befolyásolja az iskolába, egyetemre, munkába járást vagy a mindennapi élet végzését, akkor érdemes kivizsgáltatni.

A mindennapi életet gátló erős fájdalom gyakran azt jelenti, hogy a hónap folyamán a hormonok, nevezetesen az ösztrogén és a progeszteron egyensúlya megbomlott. A tünetek közé tartozhat az alhasi fájdalom, amely kisugárzik a hát alsó részébe, és a lábakba lefelé tartó fájdalmak. Ezek mellett hányinger, hányás, hasmenés, fáradtság vagy fejfájás is jelentkezhet. A vérzés lehet erős is (menorrhagia), vérrögökkel vagy azok nélkül.

Bár a fájdalomcsillapítók segíthetnek, de ez nem jelent hosszú távú megoldást. A háziorvosok vagy a fogamzásgátló tablettát, vagy a spirált ajánlják fel sokszor, hogy segítsenek csökkenteni a méhnyálkahártya vastagságát és a szervezet által kibocsátott prosztaglandinok mennyiségét (a prosztaglandinok hatására a méh jobban összehúzódik, és így növeli a fájdalom szintjét).

A ciklus 2-4. napján és az ovuláció után 7 nappal végzett vér hormonvizsgálatok (FSH, LH, ösztradiol, prolaktin, TSH) a progeszteron esetében jelzik, hogy mi történik a hormonokkal a ciklus során, és hogy a megfelelő tartományban vannak-e, vagy nem egyensúlyban. További vizsgálatokat lehet végezni az endometriózis kizárására, amikor a méhnyálkahártya sejtjei a méhen kívül nőnek, ez bárhol lehet a testben, és amikor havonta elválnak, erős fájdalmat okoznak, sajnos gyakran 8-10 évbe telik, mire diagnosztizálják az endometriózist, és a diagnózis arany standardja a laparoszkópia. Egyéb okok lehetnek miómák (nem rákos daganatok), kismedencei gyulladásos betegség, adenomiózis vagy policisztás ovárium szindróma (PCOS).

Az étrend és az életmód segíthet a hormonok kiegyensúlyozásában, a helyes táplálkozás, a dohányzás mellőzése, az alkoholfogyasztás csökkentése, a testmozgás, a stressz-szint csökkentése, valamint az olyan terápiák, mint a reflexológia, az akupunktúra, jótékony hatással lehetnek a testre és a lélekre.

Ha bármilyen aggodalmunk van a menstruációnkkal kapcsolatban, érdemes beszélni a háziorvossal vagy a nőgyógyásszal.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock