Újrahasználható fehér menstruációs kehely

Minden, amit a menstruációs kehelyről tudnod kell

Kényelmes a használata, szivárgásmentes, és egyes esetekben még kényelmesebb is, mint egyszer használatos társai. Arról nem is beszélve, hogy az egyik legjobb környezetbarát termék, amit a higiéniai piacon találni lehet.

Bár nem biztos, hogy a menstruációs kehely mindenki számára működőképes, számos előnnyel rendelkezik.

A betétekkel és tamponokkal ellentétben a menstruációs kehely újrafelhasználható menstruációs termék. Egy kis tölcsér alakú, szárral ellátott csésze, amely általában természetes gumiból, latexből, szilikonból vagy hőre lágyuló elasztomerekből készül, így elég rugalmas ahhoz, hogy a hüvelybe helyezzük, hasonlóan ahhoz, mintha egy hagyományos tampont tennénk be, applikátor nélkül. Egyedi kialakításának köszönhetően képes több menstruációs vért megtartani, mint más termékek, de ahelyett, hogy megpróbálná felszívni a folyadékot, felfogja a vért.

A kehely eső alkalommal történő behelyezése egy kis gyakorlatot igényelhet, ezért érdemes közelebb maradni az otthonunkhoz az első néhány alkalommal a kényelem kedvéért. Ha a kehely már bent van, lehet, hogy addig kell forgatni, amíg kényelmesnek nem érezzük, és ezután kinyílik, hogy felfogja az esetleges vért.

Mindenképpen mossunk kezet, mielőtt a kehelyt megfognánk, vagy a nemi szervünkhöz nyúlnánk, hogy elkerüljük az új baktériumok hüvelyébe való bejutását. Az eltávolításhoz fogjuk meg az aljzatot, amely feloldja a csésze által létrehozott tömítést, és lehetővé teszi a vér eltávolítását.

Mennyi ideig hagyható bent a menstruációs csésze?

Ez a menstruáció erősségétől függ, de akár 12 órán át is bent lehet hagyni a menstruációs kelyhet, így az különösen praktikus éjszaka, vagy olyan helyzetekben, ha nincs lehetőségünk a cserére.

Egy másik visszatérő probléma lehet a szivárgás, de a tanulmányok szerint a kehely ugyanolyan megbízható (ha nem megbízhatóbb), mint a tampon. A kehely a helyére kerülve tömítést képez, ami azt jelenti, hogy az összes vért felfogja anélkül, hogy bármilyen szerencsétlen szivárgás történne.

A szilikon anyag, amelyből a legtöbb menstruációs kehely készül, azt jelenti, hogy kényelmesen viselhetők olyan tevékenységek során, mint például az úszás, mivel mivel nem szívják fel a folyadékot, és nagyobb a kapacitásuk, mint a tamponnak. Ha megfelelően helyezik be, a kelyhet edzés közben is kényelmes viselni, mivel nagyobb kapacitása miatt nem valószínű, hogy szivárogni fog.

További előnyök

A kevés újrahasználható menstruációs termék egyikeként a menstruációs kehely sokkal inkább pénztárcabarát és természetesen fenntarthatóbb. Mivel akár 12 órán keresztül is képesek megtartani a vért, kevesebbszer kell cserélni, és biztonságosabb alternatívát jelent a tamponoknál, mivel nem áll fenn a toxikus sokk szindróma (TSS) kockázata, amely bár ritka, de a tamponhasználathoz társul. A nagyobb betétek egyeseknél kiütéseket is okozhatnak, irritációval és bőrpírral, a menstruációs csészéknél ezt sem fogjuk tapasztalni.

A menstruációs kehely több folyadékot képes megtartani az olyan alternatívákhoz képest, mint a betétek és a tamponok. Emellett általában nem tartalmaz olyan káros vegyi anyagokat, amelyek potenciálisan jelen lehetnek a betétekben és a tamponokban.

A megfelelő menstruációs kehely vásárlásakor figyelembe veendő néhány fontos tényező az életkor, a méhnyak hossza, az, hogy mennyire erős a folyás, a kehely kapacitása és rugalmassága.

Ha valaki nemrég szült hüvelyi úton, és a medencefenék erősségével kapcsolatos problémái vannak, ezeket is figyelembe kell venni. Ha nem szült hüvelyi úton, és 30 évesnél fiatalabb, akkor egy kisebb menstruációs kehelynek is jól kell működnie. A 30 év feletti nőknek, azoknak, akiknek erősebb a folyásuk, általában a nagyobb menstruációs kelyhek megfelelőbbek.

A menstruációs kehely biztonságosan használható az első menzesztől kezdve és szűzként is, bár lehet, hogy utóbbi esetben nehéz és kényelmetlen lehet kezdetben a felhelyezése. Ilyen esetben segíthet, ha behelyezés előtt egy réteg vízalapú síkosítót használunk a kehely peremén.

Tisztítás

A menstruációs kehely tisztítása alapvető fontosságú, és bár nem olyan kellemes esetleg, de gyors és egyszerű. Fontos, hogy a menstruációk között sterilizáljuk a kelyhet: áztassuk forró vízbe, és a behelyezések között mossuk és töröljük le.

Ha jól vigyázunk rá, akár évekig is kitarthat, de ha a kehely kezd elszíneződni, furcsa szaga van vagy ragacsosnak érződik, cseréljük le. Ha gyermeket szültünk, akkor is szükség lehet arra, hogy másik méretre váltsunk, de érdemes először mindig konzultálni az orvosunkkal.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock