Rózsaszín virág szirmai egy tisztasági betéten

Havi három szabadnap járhat a spanyol menstruáló nőknek

Spanyolországban bevezethetik a menstruációs szabadságot. Alanyi jogon, havi három szabadnap járna a spanyol nőknek, ha elfogadják a reformot. Ezzel Spanyolország lenne az első nyugati állam, ahol rendelkezésre állna a menstruációs szabadság - írta hvg.hu.


Menstruációs szabadságot egyelőre csak Zambiában, Japánban, Dél-Koreában és Indonéziában vehetnek ki a nők, tehát Spanyolország lenne az első nyugati állam, ahol ez elérhető lenne.

A terv szerint havonta három nap szabadságot biztosítanak azoknak a spanyol nőknek, akik fájdalmas menstruációs görcsökkel küzdenek.

A menstruáló nők körülbelül harmada komoly fájdalomtól szenved, hasi görcsökkel, fejfájással, hasmenéssel, lázzal küzd ilyenkor – indokolta a reform szükségességét a spanyol nőgyógyászok és szülészek társasága.

,,Ha valaki hasonló tünetetekkel lesz beteg, jár neki a betegszabadság, hasonló a helyzet a menstruációval is, meg kell engedni, hogy a nők ebben a fájdalmas időszakban otthon maradhassanak"

– mondta az egyenlőségért felelős spanyol miniszter, Angela Rodriguez.

3.3million American adults are dealing with or have dealt with depression in a given year. It’s not a joke and most of the time you won’t realize that someone is dealing with it among other mental illnesses. It can be debilitating to the point where there’s days you can barely get out of bed. So be kind to everyone you meet. You never know what someone is going through.Photo by Sydney Sims on Unsplash

A spanyol kormány jövőhéten szavaz a tervezetről, amiben a menstruációs szabadságon kívül még az is szerepel, hogy az iskoláknak tisztasági betéteket kell biztosítaniuk a lányoknak, akiknek szükségük van ezekre. A tamponok és betétek áfája megszűnik a boltokban, és nem lesz szükség szülői engedélyre a 16-17 évesek terhességmegszakítása esetén.

white socks on white tablePhoto by Natracare on Unsplash

Nyitókép: Shuttertock