
5 étel, ami kiváló hatással van a mentális egészségre
Egyre több kutatás bizonyítja, hogy azok, akik teljes értékű, tápanyagban gazdag étrendet követnek, ritkábban tapasztalnak depressziós vagy szorongásos tüneteket hosszabb időn át. Ezzel szemben azok, akik főként ultrafeldolgozott élelmiszereket esznek, nagyobb eséllyel küzdenek ilyen mentális problémákkal. Alább bemutatunk néhány ételt, ami bizonyítottan támogatják a mentális egészséget.
A B-vitaminokat nevezhetjük „agyvitaminoknak” is, hiszen fontos szerepet játszanak az agy működésében. A spenót, a kelkáposzta és a rukkola bővelkedik B-vitaminban, különösen a B9-ben (folsav), valamint a B1-, B2- és B6-vitaminban. A B9 és B6 segíti a szerotonin és a dopamin – azaz a jókedvért felelős ingerületátvivő anyagok – termelődését, B1 és B2 pedig abban segít, hogy az agy elég energiához jusson a megfelelő működéshez. Több kutatás is kimutatta, hogy a B-vitaminok hiánya összefügghet a depresszió kialakulásával.
Ezen felül a leveles zöldségek gazdagok antioxidánsokban is – például A-, C- és E-vitaminban –, amelyek segítenek megvédeni az agyat a krónikus gyulladások káros hatásaitól. Fontos megjegyezni: a szakértők szerint ezeket a tápanyagokat legjobb természetes forrásból, vagyis ételekből bevinni, mivel így jobban hasznosulnak.
A lazac, a tonhal vagy a pisztráng tele van omega-3 zsírsavakkal, amelyeket gyakran „egészséges zsíroknak” neveznek. Ezek nemcsak a szívre, hanem a mentális állapotra is jótékony hatással vannak. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő tulajdonságuk révén többféleképpen is csökkentik az agyi és testi gyulladásokat, aminek antidepresszáns hatása lehet. Emellett kulcsszerepet játszanak az agysejtek membránjának felépítésében és hosszú távon támogatják a neuroplaszticitást – vagyis azt a képességet, hogy az agy új idegi kapcsolatokat alakítson ki.
Ez különösen fontos depresszió esetén, mivel segíthet helyreállítani a sérült agyi kapcsolatrendszereket. Ráadásul ezek a zsírsavak hozzájárulnak a hangulatot befolyásoló neurotranszmitterek hatékony működéséhez is.
A bogyós gyümölcsök, például az áfonya, eper vagy málna, szintén bővelkednek antioxidánsokban, amelyek segítenek megvédeni az agyat a gyulladástól. Emellett rostban gazdagok, és prebiotikus hatással is bírnak, ami különösen fontos a bél-agy kapcsolat szempontjából.

A hagyma, fokhagyma, gyökérzöldségek (például édesburgonya), a teljes kiőrlésű gabonák (zab, árpa), valamint a bogyós gyümölcsök mind prebiotikus rostokat tartalmaznak. Ezek olyan tápanyagok, amelyek a jótékony bélbaktériumokat táplálják. A bélrendszerben élő baktériumok ezekből rövid láncú zsírsavakat állítanak elő, amelyek csökkenthetik az agy gyulladását, ezzel javítva a hangulatot. Emellett ezek az anyagok a bélsejteket szerotonintermelésre serkentik és aktiválják a paraszimpatikus idegrendszert, amely segít ellensúlyozni a stresszreakciókat.
8 zöldség, amit magas magnéziumtartalma miatt rendszeresen fogyasztanunk kellene
A kimchi, a kefir, a joghurt vagy a savanyú káposzta természetes módon tartalmaznak élő jótékony baktériumokat, azaz probiotikumokat. Ezek segítik a bélflóra egyensúlyának fenntartását, ami szintén támogatja a jó hangulatot, mivel a bél-agy tengelyen keresztül hatást gyakorolhatnak az idegrendszerre. A fermentált ételek fogyasztása csökkentheti a gyulladásokat is – nemcsak a bennük lévő élő kultúrák, hanem a szervezetünkben lévő baktériumok által termelt vegyületek révén is, ami pedig kedvező hatással van az agyműködésre.