Egy szőke hajú lány buborékot fúj

Íme a mentális egészség javításának legegyszerűbb módja!​

A mentális egészség javításának számos praktikus módja létezik. Ezek némelyike több időt igényel, mire kifejti a hatását, mások viszont azonnal segítenek. Alábbi cikkünkben az egyik legegyszerűbb praktikát áruljuk el, melynek hasznosságát egy tanulmány is bebizonyította.


Sajnálatos módon a mai világban nagyon sok ember órákon keresztül ül egyhelyben egy monitor előtt ahelyett, hogy felállna és mozogna. A tétlenség és az inaktivitás roncsolják a mentális egészséget, így könnyen depresszióhoz vagy szorongáshoz vezethetnek. Egy kutatás bebizonyította, hogy ez a probléma folyamatosan terjed.

Egy kutatócsoport következtetéseket vont le a témával kapcsolatban. Az adatgyűjtési időszakban több mint 51 ezer különböző korú ember adatait vették figyelembe. Nekik 2001 és 2016 között tettek fel kérdéseket a mentális problémáikról, valamint a napi testmozgásra szánt idejükről és az üléssel töltött óráikról.

A szakértők megállapították, hogy alig több mint egy évtized alatt az amerikai felnőttek átlagos napi ülésideje 5,5 óráról majdnem 6 és fél órára nőtt, a növekedés pedig más országokban is hasonló szintű. A kamaszok körében ez a szám a 2007-es napi hét óráról 2016-ra napi nyolcra emelkedett.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a számítógépek monitorjai, illetve a tévékészülékek előtt töltött időtartam hossza is jelentősen emelkedett a felmérés során — olvashatjuk a PsyBlog cikkében. Ezzel egyidejűleg a megkérdezettek közül sokan panaszkodtak arra, hogy munkahelyükön vagy az iskolában legalább napi három órát használják a számítógépeket.

Egy l\u00e1ny hint\u00e1zik

Fotó: Unsplash/Annie Spratt

„Az általunk elemzett csoportok közül szinte egyikben sem haladnak a számok a helyes irányba. Több szinten is szeretnénk felhívni a figyelmet erre a témára, az egyénektől és a családoktól kezdve az iskolákig, a munkáltatókig és a választott tisztségviselőkig"

— mondta Dr. Yin Cao, a tanulmány társszerzője.

A megoldás a problémára igazán egyszerű. Több időt kell szakítani a testmozgásra és a kikapcsolódásra, ezzel egy kicsit visszaszorítva az ülve, képernyők előtt töltött időt.

A kutatók azt szeretnék, ha a jövőben olyan közpolitikai terveket vagy támogatási rendszereket tervelnének ki, melyek valamilyen formában támogatják az embereket a felkelésben. Ha például egy hátrányos helyzetűek által lakott környéket fejlesztenének, akkor valószínűleg a lakók sokkal szívesebben mennének ki az utcákra napi szinten.

Ebben természetesen az oktatási intézményeknek és a munkaadóknak is nagy szerepet kell vállalniuk a siker eléréséhez.