egy nő a haját  tépi idegességében

9 jel, ami arra utal, hogy be kéne iktatnod egy öngondoskodó napot

Az elmúlt néhány évtizedben az élet sebessége még inkább felgyorsult, és a telefon, az e-mailek és a túl sok poszt a közösségi médián állandóan lekötik a figyelmünket. A munka megterhelő, a világ kaotikus, a gyerekeid azon veszekednek, hogy ki kapja a „legjobb" színű M&Ms-t, és álmodban munkautasításokat hallasz. Már ha el tudsz aludni. Lehet, hogy szükséged lenne egy mentális egészség napra, minél előbb?


Mi az a mentális egészség nap? Egy olyan nap, amelyet arra használsz, hogy stresszmentesíted magad, hagyod a pszichéddel szemben támasztott összes követelményt, és újra a középpontba állítod magad, hogy jobban érezd magad.

A legjobb ok a mentális egészség nap megtartására a kiégés megelőzése. Ha ez mégis bekövetkezik, akkor már többre lesz szükséged, mint egy mentális napra

− mondja Rosenna Bakari, Ph.D., pszichológus.

Azért hívják mentális egészség napnak, mert kifejezetten arra használod, hogy foglalkozz a mentális egészségeddel, és megbizonyosodj arról, hogy a stressz és a szorongás érzései nem csapnak át válságosba. Bár a stressz önmagában nem mentális betegség, az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) felmérésében a válaszadók 76%-a mondta, hogy a stressz negatívan befolyásolja az életét, és 36%-uk szerint károsítja a mentális egészségüket.

Ráadásul azok, akik magas általános stresszről számoltak be, sokkal nagyobb valószínűséggel érezték magukat depressziósnak vagy szorongónak (57% és 56%), mint azok, akik kevésbé stresszes életet éltek (10%).

egy n\u0151 dolgozik a laptopj\u00e1n

Fotó: Unsplash

Egy dolgot azonban nem szabad elfelejteni: bár mindannyiunknak törődnünk kell a mentális egészségünkkel, nem mindenki szenved mentális betegségben. A mentális egészség napja" kifejezés használata elbagatellizálónak tűnhet azok számára, akik valódi mentális problémákkal küzdenek. Talán pontosabb lenne az öngondoskodás napja" vagy a stresszoldás napja" kifejezést használnunk.

​Annak jelei, hogy ki kell venned egy szabadnapot

Te tudod a legjobban megítélni, mikor érzed magad annyira kiborultnak, hogy egy jó éjszakai alvás vagy egy hétvége nem elég ahhoz, hogy helyrehozd magad. Ha pedig szülő vagy gondozod a szüleidet, akkor a hétvége csak egy újabb munkanap.

​Az alábbiakban összeszedtünk néhány jelet arra, hogy esedékes egy öngondoskodási nap beiktatása:

  • Kimerült vagy vagy elalszol a munkahelyeden
  • Ingerlékeny vagy, olyankor is , amikor normális esetben nem vagy az
  • Cinikusnak vagy apatikusnak érzed magad
  • Általában szereted a munkád, mégis rettegsz bemenni
  • Többször jelensz meg későn, mint korábban
  • Extra szomorú, stresszes vagy szorongó vagy
  • Lelassult a tempód
  • Fáj a fejed, vagy a stressz más fizikai tünetei jelennek meg, mint például gyomorproblémák vagy izomfeszülés
  • Koncentrációs problémáid vannak.

Forrás: Goodhousekeeping

Nyitókép: Unsplash