Egy férfi cigarettát tart a kezében

A dohányzásnál is jobban öregítik a szervezetet bizonyos mentális problémák

Szakemberek már régóta dolgoznak egy olyan eszközön, mely meg tudja állapítani az emberek tényleges biológiai korát. Egy új kutatás közel került a célhoz, hiszen a mentális problémákat is bevonták az egyenletbe. Úgy tűnik, bizonyos állapotok jobban öregítik a szervezetet, mint például a dohányzás.

Attól, hogy két személy ugyanakkor született, még nem jelenti azt, hogy egyformán is öregszenek. Ennek megértése hosszú ideje rejtélyként lebeg a kutatók szeme előtt. A tudósok azt remélik, hogy egy nap a fizikai állapot — például a bélrendszer mikrobiomjának vagy a vérben lévő gyulladásjelzőknek — felmérésével, meg tudják majd állapítani, hogy milyen idősek biológia szempontból a különböző személyek.

Az új eredményeket szem előtt tartva egy kutatócsoport egy mesterséges intelligenciával ellátott programot tervezett, mely számos pszichológiai egészségügyi tényezőt és vérbeli biomarkert foglal magába a tényleges öregedési óra felállításához.

A program viszonyítási adathalmaza mintegy 5 ezer egészséges felnőtt jellemzőiből áll, akik 45 évesek vagy annál idősebbek voltak. Végezetül 7 ezer jelentkezőn tesztelték a rendszert. A szerzők arra lettek figyelmesek, hogy az olyan pszichológiai tényezők, mint a boldogtalanság vagy a magányosság, mintegy 1,65 évvel növelték az emberek biológiai életkorát.

Szemben olyan életmódbeli, káros szokásokkal, mint például a dohányzás, mely „csupán” 1,25 évvel járult hozzá az öregedéshez.

Egy szomor\u00fa l\u00e1ny fekszik az \u00e1gy\u00e1n

Fotó: Unsplash/Yuris Alhumaydy

Ez nem jelenti azt, hogy az algoritmus szerint a dohányzás elfogadható, csupán — a ScienceAlert cikkében leírtak alapján — más tényezők együttese sokkal károsabb lehet az egészséges öregedésre nézve.

Amikor az órát kifejezetten beteg egyéneken tesztelték — rák, szívbetegség, stroke — akkor az óra egyértelműen kimutatta, hogy idősebbek, mint az átlagos egészségügyi állapottal rendelkező alapcsoport tagjai.

„Az alacsony pszichológiai jóllét káros hatása ugyanolyan mértékű, mint a súlyos betegségeké és a dohányzásé. A mentális egészség előmozdítása potenciális öregedésellenes beavatkozásnak tekinthető, amelynek lehetséges előnyei egyenrangúak a kézzelfoghatóbb, fizikai terápiás megközelítésekkel"

— mondták a szerzők az eredményeikről.