Fülét befogó nőre kiabáló férfi párja

A mérgező kapcsolat javításának legegyszerűbb módja

Az egyik legmérgezőbb kapcsolati minta az elkerülő kötődési stílus. E szerint a párkapcsolatban az egyik fél (vagy a másik sem) nem akar elköteleződni, mert el akarja kerülni, hogy túlságosan kötődjön a másikhoz.

Az emberek körülbelül egynegyede kerülő kötődésű.A kutatások szerint azonban az intimitást építő egyszerű gyakorlatok segíthetnek javítani ezen a kapcsolati mintán.

Az egyik feladat során a vizsgálatban részt vevő párok felváltva válaszoltak többek között az alább olvasható kérdésekre:

  • Egészítsd ki ezt a mondatot: „Bárcsak lenne valaki, akivel megoszthatnám”.
  • Mikor sírtál utoljára egy másik ember előtt? Egyedül?
  • Nevezz meg három dolgot, ami benned és a partneredben látszólag közös.
  • Mi jelentené számodra a „tökéletes” napot?
  • Szeretnél híres lenni? Milyen értelemben?

Az Arthur Aron New York-i pszichológus professzor által tervezett kérdések segítenek abban, hogy a párok bensőségesebbnek érezzék kapcsolatukat.

A vizsgálatban résztvevő személyek páros jógát is végeztek. A jóga, valamint a kérdések feltevése és megválaszolása után az elkerülő kötődési stílussal rendelkező partnerek magasabb értékelést adtak a kapcsolatukra.

Néhány párnak három héten keresztül naplót is keleltt vezetniük a vizsgálat során, melyekből kiderült, hogy az odafigyelés és az, hogy a másik érezhesse, hogy szeretik, sokat javított a kapcsolaton.

Sok olyan tevékenység, amellyel egy nehéz kapcsolat javítható, viszonylag kevés erőfeszítést igényel.

Már a megfontolt kérdések feltevése és megválaszolása is sokat segíthet a negatív érzelmek csökkentésében és az elégedettség előmozdításában. Emellett a kísérleti személyek jótékony hatásúnak találták a pozitív kapcsolati emlékekről való elmélkedést.

A tanulmány szerzői megállapították, hogy bár az inkább elkerülő kötődésű egyének hajlamosak elkerülni az intimitást és negatív élményeket tapasztalni a kapcsolataikban, a legújabb kutatások szerint a pozitív kapcsolati kontextusok segíthetnek abban, hogy az elkerülő személyek jobban megbarátkozzanak a közelséggel és jobb egyéni és kapcsolati eredményeket tapasztaljanak.

„Az egyszerű pozitív és intimitást elősegítő kapcsolati élmények rövid és hosszú távú hatásokkal jártak az elkerülőbb személyek számára.”

írták.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock