Szerelmes pár egy tavon csónakázik

6 típusú szerelmi kapcsolat létezik - te melyikben élsz?

A szerelmi kapcsolatokat 6 főtípusba sorolhatjuk. Persze ezeken belül lehetnek még egyedibb kapcsolat formák, de a főtípusok fixek. Íme a 6 szerelmi kapcsolattípus, és hogy mi jellemzi ezeket.


1. Átmeneti

Az átmeneti kapcsolatok hídként működnek az életszakaszaink fázisai között. Vagy változást idéznek elő, vagy megkönnyítik az átmenetet. Az ilyen kapcsolatok általában segítenek megbirkózni egy válással, veszteséggel, vagy szakítással. Ezeket általában a vágy, kémia, izgalom és kaland jellemzi – hiányzik belőlük az odaadás és az elköteleződés.

2. Mérgező

broken heart hanging on wirePhoto by Kelly Sikkema on Unsplash

A mérgező kapcsolatot úgy kell elképzelnünk, ahogyan a vizet az olajjal összekeverjük: naphosszat keverhetjük, de a két anyag sose fog összeállni. Ez az egyik legproblémásabb kapcsolat típus mind közül.

Ezt a kapcsolattípust általában folytonos veszekedés, véget nem érő viták és rengeteg szorongás jellemzi. Ez a kapcsolat akkor alakul ki, amikor két kicsit sem összeillő ember küzd a nyilvánvalóval és próbálja bebizonyítani, hogy sikerülhet.

3. Stagnáló

A stagnáló kapcsolatok mindig nagyszerűen indulnak, folyamatosan fejlődnek, azonban egyszer csak elérnek egy szintet, amin megragadnak és nem tudnak túllépni. Itt nem arról van szó, hogy a partnerek valamit rosszul csináltak, vagy nem tesznek eleget a kapcsolatért a mérgezővel ellentétben, hanem arról, hogy a kapcsolat elérte a maximális képességeit.

4. Kompromisszumos

A kapcsolattípusok közül a kompromisszumos az egyik leggyakoribb. Ez akkor fordul elő, amikor két ember kényelmi okokból marad együtt. Mint például az anyagi stabilitás, társadalmi helyzet, gyerekek, házasság.

Ezekben a kapcsolatokban általában a közös ingatlan vagy a gyerekek a marasztaló okok. Ilyenkor úgy érzik, hogy kötelességük együtt maradni akkor is, ha már nem szeretik egymást.

5. Karmikus

man and woman dancing at center of treesPhoto by Scott Broome on Unsplash

A karmikus kapcsolattípus az egyik legintenzívebb. Amikor jó, akkor varázslatos és nagyszerű, amikor pedig rossz, akkor szörnyű. Ez a kapcsolattípus általában hatalmas vonzalommal indul, szinte mágnesként húz a másik közelebb. Sok esetben érezhetjük azt ennél a fajta kapcsolatnál, hogy olyan, mintha mindig is ismertük volna a másikat és csak arra vártunk, hogy megtaláljuk egymást. A karmikus kapcsolatok erőteljesek és szenvedélyesek, és rendkívül pozitívak lehetnek.

6. A lelki társ

A lélektársi kapcsolat olyan egyedülálló kötelék, amely mélyebbre nyúlik, mint a fizikai, vagy érzelmi szint. Lelkitársunk nagyon kevés, sok esetben csak egy lehet és ha megtaláljuk, akkor egy életre szóló kapcsolatot alkothatunk. Ezt a fajta kapcsolatot a két ember közötti mély kapcsolat jellemzi, amit nehéz leírni is. A lelkitársak érzik egymást: befejezik egymás gondolatát, érzik, ha gond van a másikkal, csak ők ketten vannak a világ ellen.

Amikor lelki társak egymásra találnak, az olyan érzés, mint amikor egy kirakó két darabja pont összepasszol: tökéletesen illenek egymáshoz.

Nyitókép: Shutterstock

(Your Tango)