5 piros zászlós kifejezés, amiből azonnal észreveheted, hogy manipulálnak

5 piros zászlós kifejezés, amiből azonnal észreveheted, hogy manipulálnak

Egy másik emberrel vitázni sosem könnyű: gyakran olyan kellemetlen érzéseket hoz felszínre, mint a stressz, a düh vagy a szomorúság. És bár a viták szinte senkivel sem kellemesek, a nárcisztikusokkal különösen nehéz elbírni.Ők jól manipulálnak, és irányítani akarnak másokat, ami nagyon, nagyon frusztrálóvá teszi a nézeteltéréseket. De fontos megkülönböztetni, hogy bár többeknek lehetnek nárcisztikus vonásai − például énközpontúság vagy az empátia hiánya −, ez nem jelenti azt, hogy nárcisztikus személyiségzavarban szenvednek.

Terapeutákat kértünk meg, hogy osszák meg velünk, milyen kifejezéseket és viselkedési formákat használnak a nárcisztikusok általában konfliktus esetén.

​1. „Túlreagálod a dolgot"

Amikor egy kóros nárcizmusban szenvedő emberrel beszélgetünk, előfordulhat, hogy többször is elutasítja, eltereli vagy érvényteleníti az aggodalmaidat vagy az érzéseidet, hogy elkerülje a felelősségre vonást. Olyan mondatok hagyhatják el a száját, mint például „túlreagálod" vagy „túl érzékeny vagy", és ezek hatására úgy érezheted, hogy te vagy az, aki problémát okoz.

​2. „Nem én vagyok dühös, hanem te"

A kóros nárcizmusban szenvedő emberek egy kivetítésnek nevezett tudattalan védekezési mechanizmust használnak, amelyben megtagadják a saját érzelmeiket, és azt hiszik, hogy azok valaki máséi. Előfordulhat, hogy azt mondja, hogy te vagy a dühös, miközben kiabál, sikítozik és lekezelő dolgokat mond.

​3. „Nem hiszem el, hogy engem támadsz, mindig engem hibáztatnak”

egy n\u0151 besz\u00e9l felfele egy n\u00e1rcisztikus f\u00e9rfihoz

Fotó: Shutterstock

A nárcisztikusok gyakran áldozatnak látják magukat mélyen gyökerező jogosultságérzetük, törékeny önbecsülésük és mások iránti empátia hiányának köszönhetően. Ez az áldozati mentalitás arra készteti a nárcisztikusokat, hogy azt higgyék, mások állandóan rosszul bánnak velük. Azzal, hogy áldozatnak állítják be magukat, a nárcisztikusok manipulálnak másokat, hogy figyelmet, szimpátiát vagy kontrollt szerezzenek a kapcsolatokban, és valaki másra háríthatják a felelősséget.

​4. „Ha szeretnél engem, akkor ezt tennéd"

Gyakori, hogy a nárcisztikus emberek manipulációra hajlanak. Ennek a nyelvezetnek az a célja, hogy irányítsanak, hogy megkapják, amit akarnak. Erős szavakat használnak, mint például „ha szeretsz engem, akkor ezt tennéd értem”, „ha elmész innen, akkor soha nem szerettél”. Az ilyen kijelentések megnehezítik, hogy szembeszállj velük, és valószínűleg arra késztetnek, hogy visszavonulj.

​5. „Tudhattad volna, hogy feldúlt vagyok"

Bár sok személyiségzavarral és kapcsolati traumával küzdő ember gondolja úgy, hogy másoknak olvasniuk kellene a gondolataikban, ez különösen igaz a nárcisztikus emberekre. Elvárják, hogy mindenféle kommunikáció nélkül is előre lássuk az érzelmeiket és megértsük azokat. Ez a félelem, a bűntudat és a kötelességtudat érzéseit hozza elő a másikban, ami elveszi a hatalmat a sértett személytől.


Forrás: HuffPost

Nyitókép: