Egy pár a szemét takarja el a kezével, lila háttér előtt

Fájdalmas dolgok egy kapcsolatban, amikről nem veszünk tudomást

Ha bárkit megkérdezünk, hogy mit talál a legfájdalmasabbnak egy kapcsolatban, akkor nagy valószínűséggel az első, ami az eszébe jut, az a hűtlenség, a bizonytalanság, vagy a viszonzatlan szerelem érzése lenne. Azonban ezeken a valóban fájdalmas dolgokon kívül vannak még olyan sérelmek egy kapcsolatban, amit könnyen ignorálunk, pedig nem kéne.


De vajon miért gondoljuk egy kapcsolat végét a legfájdalmasabbnak?

A helyzet az, hogy a szerelem sebezhetővé tesz minket, és a kiszolgáltatottság nyers érzelmekkel jár. Ami a kapcsolatokat illeti, mindannyiunknak megvannak a saját értékeink, gondolataink és elképzeléseink arról, hogy milyennek kellene lennie.

Nem a vége a legfájóbb

Volt már, hogy felébredtél és egyik pillanatról a másikra úgy döntöttél, hogy véget akarsz vetni a kapcsolatodnak? Még sose hallottunk olyanról, hogy valaki ezt hirtelen felindulásból döntötte volna el. A legtöbb szerelem vége lassan és fokozatosan jön el, ez egy hosszú folyamat.

Ahogyan szerelembe tudunk esni, úgy ki is tudunk szeretni párunkból. Ekkor érdemes pár lépést hátralépni és felmérni a kapcsolatot. Ilyenkor kell felmérni, hogy van-e értelme még küzdeni a kapcsolatért és változtatni bizonyos dolgokon, vagy helyrehozhatatlanul sérült a dolog.

Egy dolog biztos, minden kapcsolat befejezése egy új kezdet egyben. Minden végben van egy új esély, lehetőség önmagunk megismerésére.

Nem a kapcsolat, hanem önmagad elvesztése fáj igazán

Biztos, hogy ha veled nem is történt meg, a környezetedben hallottál már olyanról, hogy egy párkapcsolat a végét járta, de az egyik fél kegyetlenül küzdött és mindent megpróbált azért, hogy működjön a dolog. Sokan a végsőkig ragaszkodnak a kapcsolatukhoz, még ha az mérgező és ártalmas is.

Ilyenkor hajlamosak rengeteg energiát, időt és érzelmet fektetnek abba, hogy megjavítsák azt, ami már visszafordíthatatlanul megromlott. Néha évekig próbálnak életben tartani valamit, ami nincs. Ekkor képesek az emberek feladni saját magukat is, ami sokkal fájdalmasabb lesz hosszútávon, mint maga a kapcsolat elvesztése.

Ha nem a saját oldaladra állsz

Na, ha valami, akkor ez még tud igazán fájni!

Egy kapcsolatban mindig eljön az a pont, amikor át kell gondolnunk, hogy kivé váltunk a kapcsolat során. Ezután érdemes eldönteni, hogy van-e még jövője a kapcsolatnak, teljesen függetlenül attól, hogy az egészséges-e.

Ugyanis lehetsz te egy nagyon egészséges kapcsolatban is boldogtalan azért, mert öt évvel ezelőtt teljesen másmilyen ember voltál, aki szimpatikusabb volt saját magad számára, mint az, akivé a kapcsolat alatt váltál.

Ha ezt mérlegeljük, akkor dönthetünk a kapcsolat mellett és önmagunk ellen, vagy fordítva. Mert csak mi állhatunk a saját oldalunkra.

Életed legfontosabb kapcsolata

Azonban mi van akkor, ha úgy érzed, hiba volt a szakítás?

Nos, szinte biztos, hogy a távozásodnak komoly és megalapozott okai voltak. Ezért jobb szakítani, mint együtt maradni valakivel évekig még, és keményen próbálni megjavítani azt, ami már javíthatatlan. Ezzel csak az idődet, energiádat és a lelkedet terheled.

Fogadd el a hibát, amit vagy együtt, vagy külön vétettetek. Tanulj és építkezz belőle, hogy a következő kapcsolatod stabilabb lehessen.

Bármi legyen is számodra a legfájdalmasabb egy kapcsolatban, mindig légy őszinte magadhoz. Mert végső soron a legfontosabb kapcsolatunk az életünkben önmagunkkal van.