
Ez a legjobb diéta az egészséges öregedéshez
A Nature Medicine-ben közzétett új kutatás azokat az élelmiszer-csoportokat vizsgálta, amelyek elősegíthetik az egészséges öregedés esélyeit, és ezek alapján határozta meg a kutatócsapat az általuk legjobbnak vélt diétát.
A kutatás során a Harvard Egyetem vezetésével dolgozó csoport az egészséges öregedést aszerint határozta meg, ha valaki 70 éves koráig nem szenvedett semmilyen krónikus betegségekben, valamint megőrizte fizikai és mentális jólétét is. Az elemzés eredményei szerint az Alternative Healthy Eating Index (AHEI) diéta végzett az első helyen. A Harvard által kidolgozott AHEI diéta főleg gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, dióféléket, hüvelyeseket és egészséges zsírokat tartalmaz.
A diéta emellett minimálisra csökkenti a vörös és feldolgozott húsok, a cukros italok és a só fogyasztását.
Olvad el ezt is! Koppenhága a lassú öregedés hivatalos fővárosa − lesd el a titkukat
„Eredményeink arra is rámutatnak, hogy nincs egyetlen, mindenki számára megfelelő diéta. Az egészséges étrend kialakításakor figyelembe kell venni az egyéni szükségleteket és preferenciákat”
– mondta Anne-Julie Tessier, a Montreali Egyetem táplálkozástudományi professzora.
A kutatók 105 015 ember étkezési szokásait követték nyomon 30 éven keresztül, addig, amíg a 70 éves kort el nem érték. Az eltelt idő után összevetették az étrendjüket a nyolc egészséges étkezési irányelvvel, majd ellenőrizték az egészségi állapotukat.
Fotó: Pexels
A kutatásban résztvevők közül az a 9 771 fő felelt meg az elvárt egészségi kritériumoknak, akik az AHEI diétát követték.
„Korábbi kutatások az étrend betegségekkel, vagy hosszú élettel való kapcsolatát vizsgálták. Mi azt néztük, hogyan hatnak az étrendek az emberek független életvitelére és életminőségére öregedésük során”
– mondta Frank Hu, a Harvard professzora.
Olvad el ezt is! Egy friss kutatás felfedezte, miért öregszenek lassabban a nők
„A fizikai aktivitás is kulcsfontosságú szerepet játszik a helyes diéta mellett, ezért az egészséges öregedéssel kapcsolatos kutatás eredményei szerint a növényi alapú, mérsékelt állati eredetű étrend segítheti az egészséges öregedést”
– mondta Marta Guasch-Ferré, a Koppenhágai Egyetem professzora.
Borítókép: Shutterstock