Őszülő női haj

A stressz valóban őszülést okozhat, de ez visszafordítható

A legtöbbünk hajában természetes módon csökken a pigmenttartalom az öregedés során. Bár gyakran hallani, hogy a stressz is szerepet játszhat a folyamatban, ezt embereken nem tudták bizonyítani egészen a közelmúltig.

Az ősz és fehér hajat jellemzően a hajhagymáinkban lévő pigmentsejtek (melanin) lassú elpusztulása okozza az öregedés során. A melanin termelődését azonban más tényezők is befolyásolhatják,

Míg a tudósok egy egereken végzett vizsgálat során kapcsolatot találtak a stressz és az ősz hajszálak között, az embernél ez még nem bizonyított egyértelműen. Egy 2021-es, 14 önkéntes bevonásával készült tanulmány viszont erős bizonyítékkal szolgál arra, hogy ez valóban így van. Ráadásul úgy tűnik, hogy a stressz csökkenésével a hajszín visszatérhet, és bár a kutatók nem állítják, hogy a korral járó őszülést vissza lehet csinálni, ezek az eredmények taníthatnak valamit az öregedés biológiai folyamatairól.

„Azoknak a mechanizmusoknak a megértése, amelyek lehetővé teszik, hogy az öreg ősz hajszálak visszatérjenek a fiatal pigmentált állapotukba, új nyomokat szolgáltathat az emberi öregedés képlékenységéről általában, és arról, hogyan befolyásolja azt a stressz”

– mondta Martin Picard, a Columbia Egyetem viselkedési orvostudomány docense korábban.

A vizsgálat 14 egészséges, 9 és 65 év közötti résztvevőjének hajszálaik már mutatták az őszülés bizonyos jeleit.

A résztvevők hajszálait egy speciálisan kifejlesztett, nagy felbontású szkennelési technikával elemezték a pigmentvesztés jeleivel kapcsolatban. A szembetűnőbb őszülés mellett a szkennelések nagyon kis színváltozásokat is kimutattak, melyből kiderólt, hogy ha a pigmentvesztés egyszer már elkezdődött, az nem mindig folytatódik.

A színváltozásokat összehasonlítva az önkéntesek által kitöltött stressznaplókon keresztül – az elmúlt 12 hónap stresszes és stresszmentes időszakainak naplózása –, a kutatók némi összefüggést észleltek néhány résztvevőnél a stressz ciklusai és a haj pigmentációjának változása között.

Picard elmondta, hogy volt olyan résztvevő, aki nyaralni ment, és öt hajszála a nyaralás alatt, időben szinkronizálva, visszaváltozott sötét színűre.

A kutatók több száz fehérjét elemezve a hajszálak belsejében, kapcsolatot találtak az ősz hajszálak és a mitokondriumokkal kapcsolatos több fehérje között – az energiafelhasználás és az anyagcsere stressz mutatója. Ezt a kapcsolatot már korábban is észrevették, mely alátámasztja azt az elképzelést, hogy a stressz okozza a hajszín változását.

Egy matematikai modell segítségével, amellyel eredményeiket nagyobb számú emberre és életkorra terjesztették ki, a csapat azt sugallja, hogy az ősz és fehér hajszálak bizonyos körülmények között valóban visszanyerhetik a színüket. Bár ez ellentmond egy másik, egereken végzett vizsgálatnak, az egerek és az emberek közötti szőrtüszőbiológiai különbségek megmagyarázhatják az ellentmondást.

Az itt vizsgált elképzelések nem teljesen újak, de a tanulmány az eddigi legmegbízhatóbb bizonyíték a stresszel összefüggő hajpigmentáció csökkenésére, és arra, hogy ez átmeneti jellegű lehet.

Ahogy a kis mintanagyság is jelzi, ez nem mindenkire vonatkozik, a kutatók szerint a haj őszülésének valószínűleg van egy biológiai életkori küszöbe, amely a stressz és más biológiai tényezők miatt hamarabb kiszoríthatja a szőrtüszőket.

„Nem gondoljuk, hogy a stressz csökkentése egy 70 éves, évek óta őszülő hajnál sötétebbé teszi a hajat, vagy a stressz növelése egy 10 évesnél elég ahhoz, hogy a hajuk átbillenjen az őszülési küszöb fölé”

– fogalmazott Picard.