Csokoládés-narancsos torta

Induljon az ünnepi szezon az étcsokoládés-narancsos mézeskalács tortával

Azonnal ünnepi hangulatot varázsol a konyhánkba.

Hozzávalók (8-10 adagos tortához)

A tortához:

  • Tapadásmentes növényi olajspray vagy szobahőmérsékletű sótlan vaj (a tepsihez)
  • 188 g liszt
  • ½ teáskanál Morton kóser só
  • ½ teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál szódabikarbóna
  • 165 g enyhe ízesítésű (light) melasz
  • 100 g sötétbarna cukor
  • 113 g sótlan vaj, szobahőmérsékleten
  • 1 evőkanál finomra reszelt gyömbér
  • 1 evőkanál finomra reszelt narancshéj (1 közepes narancsból)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál frissen őrölt bors
  • 1 nagy tojás

A ganache-hoz:

  • 3,5-4 oz. 70%-os étcsokoládé, apróra vágva
  • 125 ml tejszín
  • ¼ teáskanál Morton kósersó
Csokol\u00e1d\u00e9s m\u00e9zeskal\u00e1cs torta

Fotó: Pinterest

Elkészítés

1. lépés: Helyezzünk egy rácsot a sütő közepére, és melegítsük elő 175 C°-ra. Béleljük ki egy tortaforma alját sütőpapírral, majs enyhén kenjük be azt és a tepsit tapadásmentes növényi olajspray-vel vagy szobahőmérsékletű sótlan vajjal.

2. Keverjük össze a teljes kiőrlésű lisztet, a kóser sót, a sütőport és a szódabikarbónát egy közepes tálban, egy másik tálban pedig a melaszt és és 1,2 dl vizet.

3. lépés: Keverjük össze a sötétbarna cukrot, a sótlan, szobahőmérsékletű vajat, a reszelt gyömbért, a finomra reszelt narancshéjat, az őrölt fahéjat és a borsot egy közepes tálban, amíg könnyű és krémes nem lesz, kb. 5 percig (ha a vaj nem elég puha, és a keverék nehezen keveredik, először törjük össze a vajat egy gumispatulával, hogy összeálljon, majd váltsunk habverőre). Adjunk hozzá 1 nagy tojást, majd habverővel keverjük, amíg össze ne keveredik, kb. 1 percig. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat 3 adagban, felváltva a melaszos keverékkel 2 adagban, a száraz hozzávalókkal kezdve és befejezve. Erősen keverjük, amíg összeáll a keverék, kb. 2 percig (a tészta túrósnak tűnhet, de ez nem baj).

4. Kaparjuk a tésztát az előkészített serpenyőbe, és egy spatula vagy kanál segítségével simítsuk el a felületét. Süssük addig, amíg a sütemény óvatosan megnyomva vissza nem rugózik, 40-45 percig. Tegyük át a formát egy rácsra, és hagyjuk a tortát 10 percig hűlni a formában.

5. A ganache elkészítéséhez tegyük az apróra vágott étcsokoládét egy közepes tálba. Melegítsük fel a tejszínt és a kóser sót egy kis serpenyőben közepes hőmérsékleten, amíg elkezd forrni, majd öntsük a csokoládéra. Hagyjuk állni 2 percig, majd óvatosan keverjük simára. Hagyjuk a ganache-t kihűlni, amíg önthető nem lesz, kb. 30 percig (vagy félúton megkeverve hűtsük, amíg önthető nem lesz, kb. 10 percig).

6. Kanalazzuk a ganache-t a tortára (hagyjuk fejjel lefelé; így szép lapos lesz a teteje), és egy spatula segítségével egyenletesen oszlassuk el a felületen, hagyva, hogy egy kevés lecsöpögjön az oldalain. Hagyjuk állni a tortát, amíg a ganache teljesen megdermed, kb. 30 percig (vagy hűtsük kb. 10 percig.) Tálaláshoz tegyük át egy tortaállványra vagy tálra.