egy nő mezítláb sétál

Meglepő előnyei vannak, ha rászoksz a mezítlábas sétára

Egy friss egészséggel kapcsolatos trend a láthatáron.


Egy ohiói házaspár a TikTokon vírusként terjedő videóban azt mondja, hogy ők annyira elkötelezettek a mezítláb járás iránt, hogy műtéti úton eltávolították az összes cipőjük talpát, hogy nyilvános helyeken is észrevétlenül végezhessék ezt a gyakorlatot.

@christifritz

the new age of barefoot walking has begun and I couldn’t be more exited or thankful 🫶

♬ original sound - Christi Fritz

És bár a legtöbb podológus nem javasolná a lábbelik lerombolását a gyakorlat érdekében, a szakértők szerint a mezítláb járásnak valóban nagyon hasznos előnyei vannak.

A fedetlen lábbal való járás egészen i. e. 7000-8000-ig volt a megszokott állapot, amikor is megcsinálták az első ismert szandálokat szajabokrok kérgéből. De még a cipő elterjedése után is vannak olyan kultúrák, akik szívesebben járnak nélküle.

A mezítlábas mozgalom az 1960-as és 70-es években kezdett bekúszni a köztudatba, részben olyan elismert futóknak köszönhetően, mint az indiai Shivnath Singh, aki mezítláb versenyzett. A gyakorlat 2005-ben vált szélesebb körben elterjedt, amikor a Vibram lábbeli márka kiadta a Vibram FiveFinger-t, egy minimalista lábujjcipőt, amely a mezítlábas mozgás hatásait hivatott utánozni, miközben a lábfej védelmét is biztosította.

De mi is pontosan a potenciális előnye ennek a mozgásformának?

​A mezítlábas gyaloglás előnyei

egy mez\u00edtl\u00e1bas p\u00e1r s\u00e9t\u00e1l a tengerparton

Fotó: Unsplash

A mezítlábas séta csökkentheti a gyulladást és javíthatja az alvást: Suzanne Fuchs sportorvos szerint a mezítláb járás segít a test földelésében, és szabályozza a test elektromos rendszereit. Emellett stimulálhatja a lábakban lévő idegvégződéseket, fokozhatja az agyba érkező érzékszervi bemenetet, és fokozhatja a láb általános működését − mindezek pedig javíthatják az alvást, valamint csökkenthetik a fájdalmat és a gyulladást. Azonban figyelmeztet, hogy a TikTok videóban szereplő eljárás nem az a féle mezítlábas járás, mait az orvostudomány szeret. Ők a természetes földön (például ásványi anyagokon és füvön) sétálást szorgalmazzák, míg a TikTok videóban betonon és mesterséges felületeken járnak.

A mezítlábas járás javíthatja az egyensúlyt: Dr. Fuchs szerint a mezítlábas járás biztonságos, tiszta felületen végezve erősítheti a lábizmokat, javíthatja az érzékszervi visszajelzéseket, és elősegítheti a láb természetesebb mozgásmintázatát, csökkentve ezzel bizonyos, a lábbal kapcsolatos problémák kockázatát.

mez\u00edtl\u00e1bas n\u0151 s\u00e9t\u00e1l a f\u00e1k k\u00f6z\u00f6tt

Fotó: Unsplash

A mezítlábas járás segíthet az izmok és az erő fejlesztésében: az Amerikai Orvosi Társaság azt javasolja, hogy a járni tanuló csecsemőknél hagyjuk el a cipőt, amíg bent vannak, hogy ösztönözzük a fejlődő izomzatukat. Egyes lábgyógyászok úgy vélik, hogy a cipő viselése fiatal korban gátolhatja a gyermek agyi fejlődését és járási képességeit.

Az előnyök mellett Dr. Fuchs azt tanácsolja, hogy ne tegyük tönkre a cipőnket. A cipő talpának eltávolítása ugyanis csökkentheti a stabilitást és a tartást, ami potenciálisan növelheti a láb- és bokasérülések kockázatát. Ehelyett inkább fektessünk be minimalista cipőkbe, amelyeket úgy terveztek, hogy elősegítsék a láb természetes mozgását. Ezek könnyűek, rugalmas talppal rendelkeznek, és kevésbé támasztják alá a boltozatot.

Forrás: POPSUGAR Fitness

Nyitókép: Unsplash