párásító

Mikor érdemes beszereznünk párásítót?

A hideg idő szinte garantálja a száraz bőrt. De annak sem kell búslakodnia, aki ebben szenved, és egyetlen hidratáló sem képes megoldani a probémát, van rá más megoldás.

A száraz levegő elleni küzdelemben hasznos eszköz lehet a párásító, amivel könnyen hidratálttá varazsoljuk bőrünket. De nem csak erre a problémára kínál megoldást egy ilyen termék, hanem gyógyír lehet bizonyos egészségügyi bajainkra, például az allergiára is. Mutatjuk a párásító előnyeit.

A párásító megnöveli a levegő páratartalmát gőz vagy vízgőz kibocsátásával. Ne keverjük össze azonban a légtisztítóval, mert míg utóbbi feladata a levegő tisztítása, a párásító célja, hogy nedvességet adjon a levegőhöz. Bár a párásító segíthet javítani a levegő minőségét, de nem arra tervezték, hogy pusztán a páratartalom révén tisztítsa azt.

Kinek jó a párásító?

A szakértők szerint azok számára rendkívül előnyös lehet a párásító használata, akik az alábbiak bármelyikét tapasztalják:

  • Allergiák
  • Asztma
  • Orrdugulás
  • Száraz orrmelléküregek
  • Száraz torok
  • Orrvérzés
  • Száraz bőr
„Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy környezetük mekkora hatással van a bőrükre és az általános egészségi állapotukra – az optimálisnál alacsonyabb, 40-60 százalék alatti páratartalmú levegő kivonhatja a nedvességet a bőrből és kiszáríthatja azt, ami öregebbnek és tompábbnak tűnik emiatt”

– idézi Dendy Engelmant, a New York-i Shafer Clinic Fifth Avenue bőrgyógyászati sebészét a Byrdie.

A párásító lehetséges előnyei között szerepel a jobban hidratált bőr, mivel az eszköz segíthet megőrizni a bőr frissességét és hidratáltságát,,

Ha a bőr megfelelően hidratált, fiatalosabbnak és egyenletesebb szerkezetűnek tűnik, és kevésbé hajlamos a pattanásokra"

– teszi hozzá Engelman.

A téli hónapokban – vagy ha száraz éghajlaton élünk, máskor is – a nyálkahártyák hajlamosak kiszáradni és megvastagodni, ami megnehezítheti a légutakon keresztül bejutó anyagok kiszűrését. Ha a párásítót a napi kétszeri-háromszori sós spray használata mellett használjuk, az segít nedvesen és tisztán tartani az orrunkat.

Emellett a jó minőségű párásító használata javítja a környezetet azáltal, hogy a levegőt optimális páratartalom szinten tartja, ami segít enyhíteni az allergiás és megfázásos tüneteket, és megkönnyíti a légzést. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy olyan környezetben, ahol a páratartalom 40 és 60 százalék között van, az olyan vírusok, mint az influenza, kisebb valószínűséggel terjednek, mint a szárazabb környezetben.

Fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk a párásítót, hogy elkerüljük a penészgombák, gombák és baktériumok okozta problémákat. Hetente tisztítsa ki, és gyakran, 1-3 havonta cseréljük a benne lévő szűrőt. A párásító tisztán tartása lehetővé teszi, hogy szűrt és hidratált levegőt keringessünk otthonunkban.

Amire még érdemes odafigyelnünk, az az egészséges páratartalom fenntartása. A legjobb eredmény érdekében állítsuk be a párásítót úgy, hogy a páratartalom 40 és 60 százalék között legyen. Ha az eszköz páratartalma túl magas, táptalaja lehet a poratkáknak, baktériumoknak és a penésznek. Ha azonban túl alacsony, kiszáríthatja a bútorokat, a padlót és a műalkotásokat, és száraz bőrt, de akár orrvérzést is okozhat.

Általános tévhit, hogy a párásítót csak a hideg és száraz téli hónapokban szabad használni, de nyáron ugyanolyan hasznos lehet, például a légkondicionálás idején ugyanúgy kiszáradhat a bőrünk vagy amikor az allergiák fellángolnak az évszakok változásával.