
Egyre népszerűbb az étrend, ami segít megőrizni az agyunk egészségét
A kutatók szerint minden korosztály számára előnyös lehet ennek az étrendnek a követése.
Az agy egészségét szolgáló étrend betartása segíthet az Alzheimer-kór és a demencia más formáinak leküzdésében. A MIND – vagy Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay – diéta az új kutatások szerint hatásosnak bizonyult ezen a téren.
A stratégia a jól ismert mediterrán étrendet kombinálja a DASH, vagyis a „Dietary Approaches to Stop Hypertension” étkezési tervvel. Ebben olyan ételek szerepelnek, mint a leveles zöld zöldségek, bogyós gyümölcsök, diófélék, halak, baromfi és olívaolaj. A DASH étkezési terv napi 2000 kalóriás étrendet céloz meg, korlátozva a cukrot és a magas telített zsírtartalmú ételeket.
Tanulmányunk eredményei megerősítik, hogy az egészséges táplálkozási szokások az élet közepén és végén, és azok idővel történő javítása megelőzheti az Alzheimer-kórt és a kapcsolódó demenciákat. Ez azt sugallja, hogy soha nem túl késő az egészséges táplálkozás bevezetésével megelőzni a demenciát
– mondta Dr. Song-Yi Park, a Manoa-i Hawaii Egyetem docense közleményében.
Park és kollégái közel 93 000 amerikai felnőtt adatait elemezték, akik az 1990-es évektől kezdődően, 45 és 75 éves koruk között adtak tájékoztatást étrendjükről. Azóta több mint 21 ezernél alakult ki Alzheimer-kór vagy azzal összefüggő demenciák.
Azoknál, akik betartották a növényeket előtérbe helyező MIND-étrendet, 9 százalékkal alacsonyabb volt a demencia kockázata. Ez még hangsúlyosabb volt azoknál, akik afroamerikai, latin-amerikai vagy fehér bőrűnek vallották magukat, mintegy 13 százalékkal. A tendencia nem volt ennyire nyilvánvaló az ázsiai amerikaiak körében, és gyengébb tendenciát mutatott a hawaii őslakosoknál.

A legnagyobb kockázatcsökkenést azok mutatták, akik idővel fokozták az étrend iránti elkötelezettségüket. Ez mind az idősebb, mind a fiatalabb csoportokra igaz volt. Azoknál a résztvevőknél, akik javították a diéta betartását, 25 százalékkal alacsonyabb volt a demencia kockázata, mint azoknál, akiknek a betartása csökkent.
Az eredmények korábbi kutatásokra épülnek, amelyek szerint a diéta több mint felére csökkentette az Alzheimer-kór kockázatát azoknál, akik szigorúan betartották, és több mint egyharmadára azoknál, akik mérsékelten elkötelezettek voltak. A leveles zöldségek különösen az amerikai Nemzeti Öregedéskutató Intézet (National Institute of Aging) szerint kevesebb Alzheimer-kóros agyi patológiával járnak együtt.