egy nő fogja a homlokát és a szívét

A mini stroke 5 korai jele, amire érdemes odafigyelni

Gyakran előfordul, hogy az emberek a későbbi stroke előtt egy úgynevezett „mini stroke"-ot vagy „figyelmeztető stroke"-ot élnek át. Klinikailag ezt átmeneti agyi keringészavarnak vagy TIA-nak nevezik.


Néhány szakértő szerint azért félrevezető az elnevezés, mert a TIA ugyanolyan súlyos lehet, mint a stroke, és kezelni kell. Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége szerint a gyaníthatóan átmeneti agyi keringészavart elszenvedő emberek közül majdnem minden ötödiknek 90 napon belül teljes stroke-ja lesz.

A TIA stroke-szerű tünetei általában percekig tartanak, mivel az agy egy részének vérellátása megszakad

− mondja Dr. Larry Goldstein, a Kentucky Idegtudományi Intézet társigazgatója.

Cikkünk további részében szakértők osztják meg, milyen figyelmeztető jelei lehetnek az átmeneti agyi keringészavarnak, és arra is adtak tanácsokat, hogy mit érdemes csinálni, ha tüneteket tapasztalunk.

A TIA egyik leggyakoribb jele az egyensúlyzavar és a gyengeség. Általában ez a test egyik oldalán jelentkezhet. Az egyéneknél előfordulhat az egyik vagy mindkét szem látásvesztése, vagy kettős látás is. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem látunk semmit, hanem, hogy egy tárgyról két képet látunk, miközben nézzük.

egy n\u0151 a tenyer\u00e9t az arca egyik oldala el\u00e9 tartja

Fotó: Shutterstock

Egy másik tünet az arc petyhüdtsége, vagyis az arc egyik oldalán az izomkontroll elvesztése. Zsibbadást tapasztalhatunk, és nehéz mosolyogni vagy a száj egyes részeit mozgatni. Ez a tünet hasonlít a Bell-bénuláshoz, ami ugyanilyen típusú arcbénulást okoz. Bár a stroke általában más tünetekkel is jár, fontos, hogy azonnal kivizsgáltasd magad már akkor is, ha csak ezt az egyetlen problémát tapasztalod.

Goldstein szerint a kargyengeség a TIA másik lehetséges figyelmeztető jele. A tárgyak felemelése és a karok tartása nehéz feladatnak tűnhet, különösen akkor, ha korábban nem volt gondod ezekkel a dolgokkal. Ez a tünet is általában a test egyik oldalán jelentkezik.

Továbbá nehézséget tapasztalhatunk a beszédprodukcióban vagy a megfelelő szavak megtalálásában. A szavak elmosódva vagy összevissza hangzanak el a beszélő szájából.

Érdemes azonnal orvoshoz fordulni, ha a TIA jeleit észleljük. A jó hír az, hogy célzott kezeléssel drámaian csökkenthető a stroke kockázata. Az orvosok megvizsgálják az agyat és az ereket, értékelik a szívműködést, és kiszűrik azokat a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket, amelyek növelik a stroke kockázatát.

Az artériákban lévő plakkok, a szívritmuszavarok, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kezelése drámaian csökkentheti a jövőbeli stroke kockázatát.

Forrás: Buzzfeed

Nyitókép: Shutterstock