Hogyan tedd tökéletessé szobádat a minőségi alváshoz?

Hogyan tedd tökéletessé szobádat a minőségi alváshoz?

Korábbi cikkeinkben nem győztük hangsúlyozni a minőségi alvás fontosságát egészségünk érdekében. Azonban arról keveset beszélünk, hogy hogyan tudjuk az alvást igazán tökéletessé tenni. Íme néhány tipp, ahhoz, hogy az alvás valóban pihentető és egészséges legyen!


Az alvás minősége kulcsfontosságú egészségünk szempontjából. Az energia helyreállítása, az emlékek tárolása és a test regenerálódása, gyógyulása is ekkor történik. Azt azonban kevesen tudják, hogy az sem mindegy, hogy hol és hogyan történik ez az alvás. A megfelelő falszín, a kiegészítők vagy a világítás sokat segíthet az alvás minőségének javításában.

A hálószobában végbemenő legfontosabb tevékenység, az alvás. Így ennek megfelelően érdemes azt berendezni. Ha nem alszol eleget, az agyad és a tested nem kap lehetőséget a pihenésre, feltöltődésre, és nem hajthatja végre azokat a lényeges folyamatokat, amelyek fenntartják a megfelelő működést.

A Johns Hopkins alvásszakértői szerint a következő hálószoba tényezők nagy változást hozhatnak az alvás minőségében:

Hőfok.

A hűvösebb szoba és ágy csökkentheti az éjszakai izzadást és javíthatja az alvást. Törekedj arra, hogy a hálószoba termosztátját 18-20 körüli Celsius-fokra állítsd.

Fény.

Az élénk kék fények, legyen szó kinti fényekről, vagy elektronikáról, megzavarhatják az alvást. Tedd el elektronikai eszközeidet, sötétítsd be a szobát és ne használj éjszakára fényeket.

Háziállatok.

Attól még nem leszünk rossz gazdik, ha kedvenceinket kitessékeljük a hálószobánkból éjszakára. Egy nyugtalan kisállat mellett nem tudunk olyan pihentetőt aludni, mint nélküle.

Tisztaság.

Bár alvás közben nem látod a rendetlenséget a hálószobádban, ettől még hatással van a pihenésedre. A jobb alvás érdekében próbálj meg rendet tartani a hálószobában.

Ágynemű

A megfelelő ágynemű kiválasztása szintén kulcsfontosságú szerepet tölt be az alvás minőségében. Mindenki más anyagra esküszik, így próbáld meg azt kiválasztani, ami számodra a legkényelmesebb. Sokféle pamut lepedő létezik, a könnyű és légies perkáltól, a sima szaténig.

Az anyagon kívül ügyelj az ágyneműd tisztaságára, 1-1,5 hét után már érdemes lecserélni.

Kiegészítők

Abban az esetben, ha nem zavar az alvásban, egy selyem anyagú alvómaszk segíthet a még nyugodtabb alvásban. Így nem kell aggódnod a véletlenül beszűrődő fények miatt sem.

A maszkon kívül még érdemes a párnára, vagy alá csepegtetni nyugtató illóolajokat, mint például a levendula, vagy az eukaliptusz-olaj. Esetleg, ha van párologtató géped, az még tökéletesebbé teheti az alvás előtti szeánszot.