egy fiatal nő mosáshoz válogatja a ruhákat a mosógép előtt

Kapszulát használsz a mosáshoz? Lehet, hogy ezután nem fogsz

A mosás: a kötelező kör, ami elől nem menekülhetünk. Azt gondolnánk, ennyi év alatt már tökéletesítettük, azonban van egy dolog, amit valószínűleg még mindig rosszul csinálunk.


Patric Richardson, alias Laundry Evangelist (azaz a mosás evangelistája) elárulta, mi az az apróság, amire érdemes odafigyelnünk.

Richardson már 2 és fél éves korában beleszeretett a ruhatisztításba, és ma már egy mosodairodalom királya, egy bestseller könyv írója, saját mosodai termékek tulaja, sőt egy mosás témában indított műsora is van.

Az egyik legmegdöbbentőbb dolog, amit megtudtunk tőle? Valószínűleg rossz fajta mosószert használunk, és túl sokat is, ami akadályozhatja, hogy a ruháink tiszták legyenek.

Mindig mosószappant használok, amit kifejezetten mosáshoz készítenek, majd lereszelik vagy őrlik. Ez a legtisztább, legkíméletesebb választás

− mondta Richardson.

Ha nem találsz, keress kifejezetten babaruhákhoz készült mosószert, ami szintén kíméletes. Csak arra ügyelj, hogy ne használj kapszulákat!

mos\u00f3kapszul\u00e1t tesz be egy k\u00e9z a mos\u00f3g\u00e9pbe

Fotó: Getty Images

Mindegy, hogy a mosószer por vagy folyadék formájában van-e, de nem szeretem a kapszulákat, mert nem lehet szabályozni a mennyiséget. Nincs szükséged egy kapszulányi mosószerre. Szerintem csak körülbelül két evőkanál mosószerre van szükséged egy töltethez, így egy üveg mosószer talán egy évig is kitart, mert csak néhány evőkanálra van szükséged ahhoz, hogy a ruháid tiszták legyenek.

Amikor főzöl, és a recept szerint jársz el, azaz fél evőkanál sót teszel az ételbe, akkor finom lesz. De ha egy egész csészényit teszel bele, akkor tönkremegy. Így kell gondolkodni a mosószerről is: egy kicsi tényleg jó, mert azt teszi, amit tennie kell. Ha sokkal többet teszel bele, akkor valójában tönkreteszed

− mondta Richardson.

Ennek tudományos oka van. A mosószer felületaktív anyagokból áll, amelyek eltávolítják a szennyeződéseket és foltokat a ruhákról.

A szennyeződés és a baktériumok lejönnek a ruhákról, és a vízbe kerülnek. Megrekednek a felületaktív anyagban, majd amikor jön az öblítés, a felületaktív anyag lemegy a lefolyóba. Azonban ha túl sok mosószert használsz, azt nem tudod kiöblíteni, így a felületaktív anyag rajtamarad a ruhákon, az összes szennyeződéssel együtt. Tehát a több mosószer azt jelenti, hogy a ruháid valójában piszkosak maradnak

− tette hozzá.

Forrás: HuffPost Life

Nyitókép: Getty Images