Konyhában álló nő mosogatja a tányérokat

El kell mosogatni az új edényeket, mielőtt használjuk őket?

Az új edények mindig nagyon tisztának, fényesnek és szépnek tűnnek. Akkor minek kellene elmosogatni őket? Ha még csak most vettük ki őket a dobozból, akkor is lehetnek rajtuk meglepő maradványok.


Amikor új edényeket, tányérokat vagy evőeszközöket vásárolunk, mindig van egy fontos lépés a kibontásuk után, amelyet nem szabad kihagyni: ez pedig az elmosásuk.

De miért kell elmosni a vadiúj edényeket, ha most vettük ki őket frissen a dobozból?

El kell mosni az új edényeket?

Ben Chapman, az UNC professzora és élelmiszerbiztonsági szakembere szerint nagyon alacsony a kockázat, ha nem mossuk el a vadonatúj edényeket, de lehet, hogy a készülékekben műanyag vagy más anyagokat helyeznek el, amitől nem árt megszabadulni. Bár megjegyzi, hogy a mérgező anyagok kockázata meglehetősen alacsony.

Azt sem árt szem előtt tartani, hogy hány kéz érinthette meg ezeket az edényeket a gyártási folyamat során, vagy a boltokban.

Hogyan mossuk el őket?

Chapman azt javasolja, hogy először egy egyszerű fehérítő spray-vel semmisítsük meg a baktériumokat, majd szappanos vízzel tisztítsuk meg az edényeket. Ezután akár egy normál programon mosogatógépben is elmoshatjuk őket.

Nyitókép: Shutterstock