Egy férfi átugrik egy szakadék fölött

Ezzel a lépéssel akár 35 százalékkal növelhetjük a motivációnkat​

Hogyan növelhetjük a motivációnkat az élet bármely területén? Legyen szó tanulásról, testmozgásról vagy munkáról, mindenhez szükség van megfelelő mennyiségű motivációra. Egy új kutatás azt vizsgálta, hogy a felállított célok vajon segítenek-e ezen a területen, vagy inkább rontanak.


A tanulmány adatgyűjtési időszakában az alanyoknak egyszerű matematikai feladatokat kellett elvégezniük. Az egyik csoportnak tíz, a másiknak pedig 15 helyes válasz elérését tűzték ki célul, az eredményeket pedig végül kontrollcsoportok teljesítményével vetették össze. A kinyert adatok igazán meglepő, nemek közötti eltérésre világítottak rá.

Végeredményként megállapították, hogy a célok kitűzése hasonló hatást generált, mint ha pénzjutalommal ösztönözték volna az alanyokat. A kontrollcsoporttal szemben az motivált személyek jobban koncentráltak és gyorsabban végezték el a feladatokat.

Általánosságban az figyelhető meg, hogy megfelelő körülmények között a nagy kihívást jelentő célok akár 35 százalékkal is növelhetik a motivációt. Az adatok azt is bebizonyították, hogy a célok sokkal jobban hatnak a férfiakra, mint a nőkre. Erre úgy jöttek rá, hogy a nők a célok nélküli feladatokban jobb eredményeket értek el, viszont a férfiak a kisebb és a nagyobb célokra is jobban reagáltak.

Egy f\u00e9rfi egy szikla tetej\u00e9r\u0151l n\u00e9zi a t\u00e1jat

Fotó: Unsplash/Joshua Earle

A kutatás első számú szerzője, Samuel Smithers így nyilatkozott a kapott eredményekről:

„A kutatás középpontjában az állt, hogy meghatározzuk, hogyan lehet motiválni az embereket. Amikor kapunk egy célt, céltudatosságot érzünk annak elérésére, ez pedig természetesen segít összpontosítani. Az eredmények azt mutatják, hogy a cél kitűzése nagyobb erőfeszítést indukál.

Azt is megállapítottam, hogy a közepes és a kihívást jelentő célcsoportok esetében 20 százalékkal, illetve 35 százalékkal nőtt a helyes kiegészítések száma a kontrollcsoporthoz képest.”

Mindent összegezve rövid- és hosszútávú célokat is megéri felállítani a motiváció megőrzéséhez és a gyorsabb haladáshoz. Mindez az újévi fogadalmak esetében is igaz lehet, melyeknek a biztos betartásáról egy korábbi cikkünkben lehet részleteket olvasni.

Nyitókép: Unsplash/Alex Radelich

Forrás: PsyBlog