Mikor érdemes már megszabadulni a régi műanyag dobozainktól?
Biztonságos-e továbbra is használni a régi műanyag élelmiszeres dobozokat? Így állapíthatjuk meg.
Az élelmiszer-tároló edények élettartama és biztonsága a műanyag típusától függ. Ez az edény hátoldalán található újrahasznosítási kód alapján állapítható meg.
A kód egy háromszög alakú szimbólum belsejében, egy 1-től 7-ig terjedő szám. Michael Tunick, a Drexel Egyetem Élelmiszer- és Vendéglátóipari Menedzsment Tanszékének kutató vegyésze szerint a 2, 4 vagy 5 a legjobb szám.
A 2 a „HDPE-t, azaz a nagy sűrűségű polietilént jelöli, amely olyan termékekben található meg, mint az étolajos palackok és a tejeskannák. Nehéz lebontani, és biztonságosnak tekinthető”.
A 4-es az „LDPE-t, vagyis az alacsony sűrűségű polietilént jelöli, amely olyan termékekben található meg, mint a nyomópalackok és kenyérzacskók, biztonságosnak és újrafelhasználhatónak tekinthető”.
Az 5-ös a „PP-t, azaz a polipropilént jelenti, amely a chipses zacskókban és a joghurtos dobozokban található, és biztonságos az újrafelhasználása”. A 2-es, 4-es vagy 5-ös számmal ellátott edények amellett, hogy élelmiszer-biztonságosak, elég tartósak ahhoz, hogy többször el lehessen mosni és újra felhasználni őket.
Az élelmiszer-biztonságos rész különösen fontos, mivel a műanyag összetevők kioldódhatnak a kevésbé élelmiszer-biztonságos műanyagból, és átvándorolhatnak az élelmiszerbe, sokuk pedig endokrin károsító, amely hatással lehet a hormonháztartásra.
A mikroműanyagok is lepattoghatnak a műanyagról, ahogy a felületek az ismételt használat következtében lebomlanak. A mikroműanyagok a Harvard Medical School szerint a tüdő és a máj egészségétől kezdve az anyagcseréig mindenre hatással vannak.
A márkás tárolóedények összességében stabilabbak és jobb minőségűek lehetnek. De vajon megéri-e egy kis plusz pénzt áldozni egy nagyobb gyártó tárolóedény készletére?
Fotó: Shutterstock
Trevor Craig, a Microbac Laboratories tudósa és élelmiszerbiztonsági szakértője szerint a márkás cégek arra szakosodtak, hogy a saját felhasználásukat és üzleti modelljüket legjobban kiszolgáló tartályokat készítsenek, így azok vastagabbak, masszívabbak és jobban megtervezettek lehetnek.
A 2025-ös év költségvetés-tudatos vásárlóinak tudniuk kell, hogy „míg történelmileg lehetett némi minőségi és anyagi különbség a márkás és a generikus élelmiszer-tároló edények között, ez a különbség egyre kisebb, mivel a Tupperware-t és a Rubbermaid-et eladták tőkés menedzsmentcsoportoknak, vagy nagyobb konglomerátumokkal egyesültek”
– magyarázza Bryan Quoc Le élelmiszer-tudományi tanácsadó.
Tehát, nyugodtan választhatunk nem márkás tárolót csak ellenőrizzük az alján lévő számkódokat.
Mikor dobjuk ki?
Trevor Craig, a Microbac Laboratories tudósa és élelmiszerbiztonsági szakértője szerint „nincs szigorú időkeret” arra vonatkozóan, mikor kell kidobnunk a műanyag tárolót, ez leginkább annak állapotán múlik.
„Ahogy egy tárolóedény öregszik és átmegy a veszélyeken, elkezd repedezni, torzulni, vetemedni, és kisebb aggodalomra ad okot, hogy elkezd bűzleni és elszíneződni. Amint eléri azt a pontot, amikor ez a helyzet, akkor a dobozt újrahasznosítani kell, és kicserélni.”
Amit szigorúan tartsunk be, hogy ne használjunk 10 évnél régebbi műanyag edényeket. Általánosságban elmondható, hogy a tárolóedények elárulják, mikor állnak készen a kidobásra, mivel foltok, karcolások vagy szagok keletkeznek rajtuk, amelyek nem tűnnek el, függetlenül attól, hogy milyen alaposan mossuk ki őket. Ha azonban a kamrában vagy padláson műanyag tárolókra bukkanunk, és úgy tűnik, hogy újszerű állapotban vannak, de egyértelműen több mint 10 évvel ezelőtt vásárolták őket, a legbiztosabb, ha kidobjuk őket.
Ez azért van így, mert az elmúlt évtizedekben sok edénygyártó olyan műanyaggal dolgozott, amely biszfenol A-t, azaz BPA-t tartalmazott, egy olyan vegyi anyagot, amely az élelmiszerekbe szivároghat, és potenciálisan befolyásolhatja olyan betegségek kialakulását, mint a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek.
A műanyag tárolóedények élettartamának meghosszabbítása érdekében kerüljük a mosogatógépben való mosásukat, tanácsolja Le óva.
„A kiváló minőségű, élelmiszeripari műanyag edények becsült mosogatógépi vagy forró vizes mosási száma 100-szoros. A forró vizes körülmények erősen roncsoló hatással lehetnek a műanyagra.”
Érdemes tehát, kézzel tisztítani ezeket az edényeket, forró, szappanos vízzel. Ez a legjobb módszer arra, hogy megakadályozzuk a sérülésüket.
(HuffPost)
Nyitókép: Shutterstock